ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Creșterea numărului de cazuri era așteptată și explicabilă, dar nu pe măsurile de relaxare. Este un lucru normal. Când crești numărul de teste, identifici numărul de asimptomatici, sau altfel spus, purtători sănătoși, a declarat fostul președinte al Colegiului Medicilor, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie pentru site-ul Fanatik.


„Este ca la pescuit. Una este să pescuiești într-un lac sau în mare, una este să pescuiești într-un bazin dintr-o crescătorie. Trebuie să ne întrebăm cât putem să ne încredem în datele oficiale. Metoda PCR este una de genetică moleculară și orice laborator trebuie verificat de o entitate independentă.
Acreditarea doar de la Ministerul Sănătății sau DSP nu este valabilă. Rezultatele trebuie verificate încrucișat. Personalul trebuie să aibă un atestat privind tehnicile de genetică moleculară. Atâta timp cât nu există această validare și personal calificat...”, spune profesorul Astărăstoae. 

Nu în ultimul rând, acesta se întreabă când s-au calificat atât de mulți specialiști pentru genetică moleculară astfel încât să fie la toate cele 130 de laboratoare. „ Eu am lucrat genetică moleculară și pot să vă spun că erorile pot depăși limita metodică de 4% dacă personalul nu este calificat sau laboratorul nearcreditat. Deci, pot să fie erori mult mai mari”.

„Un lucru care atrage atenția. Dacă ați observat, cazurile din luna iunie și iulie sunt cantonate în spitale și cămine de bătrâni. Sunt rare cazurile în afara acestor locuri. Nu am auzit de cazuri pe plajă, în apa de mare unde virusul este distrus, la magazine, etc. "

Acest lucru dovedește că epidemia nu este în creștere. A crescut numărul de testări și dacă facem raportul nu trece de 4% numărul celor depistați pozitiv din cel al testărilor. Majoritatea sunt asimptomatici”, spune profesorul Astărăstoae.
 
Între timp, guvernul așteaptă intrarea în vigoare a controversatei legi a carantinării.

Premierul Ludovic Orban a avut o videoconferință cu prefecții pe care i-a pus în gardă ca marți, când ar urmă să între în vigoare legea, să și ia măsuri concrete.

Potrivit legii, izolarea se instituie atât pentru simptomatici, cât și pentru asimptomatici. Măsură poate fi luată și fără acordul persoanei, în cazuri de risc major.

Indiferent dacă izolarea se face în spital sau în alt loc, persoană respectivă trebuie să fie mai întâi internată pentru investigații, pentru cel mult 48 de ore. Dacă bolnavul refuză izolarea, medicul informează DSP care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura, iar persoană în cauză o poate contesta la instanță.

Legea prevede și ca măsură carantinei se instituie pentru persoanele venite din zone cu risc epidemiologic major sau care au fost în contact cu un bolnav. Ludovic Orban spune că internarea mai lungă trece primejdia rea.

Legea adoptată de Senat mai prevede că statul nu poate opri bunurile unei persoane bolnave pentru decontaminare. În privința cadrelor medicale, se va recurge detașarea obligatorie numai dacă nu există suficienți voluntari. Cei detașați vor primi o bonificație la salariu .