ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prof. dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor, consideră că păstrarea distanțării sociale și a igienei/protecției personale sunt suficiente pentru evitarea contaminării cu COVID-19, iar măsurile de izolare a populației ar putea fi ridicate deoarece, în opinia sa, cel puțin 30% din populație, respectiv 4-5 milioane de români ar fi dobândit, până acum, imunitate față de coronavirus, care nu a dat semne că ar suferi mutații. Renumitul medic a participat luni, prin videoconferință, la emisiunea „Marius Tucă Show”, preluată de Mediafax.ro.

„Am o reținere cu privire la date.

Raportările sunt diferite. După părerea mea, cred că în momentul de față cel puțin 30% din populație s-a imunizat. 4-5 milioane sunt imunizate deja”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, luni seară, la Marius Tucă Show.

Medicul a mai spus că nu crede că virusul va suferi mutații, însă deocamdată nu exclude nici această variantă. Legat de o eventuală mutație, el a declarat că „trebuia să apară până prezent. Suntem la mijlocul pandemiei. Dar nu putem garanta”. În opinia sa, în România s-au manifestat forme ușoare ale virusului.
 
„Măsurile trebuie să fie ponderate în funcție de pericolul pe care îl prezintă epidemia. Oprim viața socială? Ne izolam? Punem baricade? Atunci nu mai suntem oameni. Asta înseamnă criza unei mentalități. Omul nu e stăpânul naturii. Omul face parte din natură. De această panica unii beneficiază. E bine să ne gândim în momentul în care luăm o măsura.

Nu sunt economist. Dar m-am uitat și eu. Ceea ce văd mă îngrijorează. S-ar putea ca cei care nu mor de coronavirus, o mare parte să moară de foame. Exagerez, bineînțeles. Dar asta e imaginea pe care o am în minte.

Măsuri care nu au fost eficiente, China și acum raportează cazuri, nimeni nu poate să verifice pentru că există o cenzură la sânge.

La OMS s-a aplicat dublul standard. Când Trump a oprit zborul avioanelor spre China, directorul OMS a spus că e o măsură discriminatorie. OMS am spus că toate măsurile le-au luat fără sa țină cont de experiență, la gripa ANH1 OMS a dat tot felul de recomandări și a recomandat și unele firme de medicamente.

OMS spune acum să așteptăm un medicament miraculos, să așteptăm vaccinul. Presa, în goana după senzațional, a prezentat o viziune apocaliptică, virusul ucigaș ... orice virus este ucigaș, nu recomandă carantina și nu recomandă să ne spălam pe mâini și să păstrăm o distanță socială.

Mă aștept ca și pe Internet să se reușească încet, încet să se introducă cenzura. În epoca actuală s-a creat o rețea între politic, pharma și ONG-uri, o rețea care trebuie privită cu prudență. Este un pericol foarte mare. ONG-urile au în spate niște finanțatori. Cine finanțează acele ONG uri? Ce interese au? S-a creat o rețea între politic, economic și tot felul de ONG-uri. O rețea care nu poate să fie restructurată.

Politicienii - ei iau măsurile pe care le dorește lumea. Lumea vrea să vadă că cineva la conducere are nevoie de noi. Preferăm să renunțăm la drepturile civile ca unii politicieni să ducă la îndeplinire misiunea noastră. Lumea nu se gândește că noi renunțăm la niște drepturi. (...)

Andrei Marga are un articol legat de starea de urgență. Specialiștii își văd domeniul lor limitat. Viața omului nu este schematizată doar la istoricul medical. Omul are și alte aspirații. Mai este și frica de necunoscut. Sunt oameni care sunt atei, dar se tem de stafii. Frica de necunoscut determină această teamă. Dacă nu o gândești rațional, atunci teama devine irațională.

Poate încet-încet lumea o să înceapă sa gândească. Și dacă o să gândească o să vadă că nu e sfârșitul lumii. Această pandemie va trece. Dar ce se întâmpla după ce va trece?

Nu trebuie să se creeze un vârf încât sistemul de sănătate să nu îl suporte. Niciun sistem de sănătate nu a fost pregătit pentru această pandemie. S-au luat măsuri după ureche. O tumoră canceroasă nu are semne și se spune că se poate temporiza, dar ea crește și poate determina decesul. (...)

Toate măsurile s-au luat după ureche. S-au golit spitalele de alți pacienți. S-ar putea să avem o mortalitate mai mare prin alte afecțiuni, prin neacordarea asistenței medicale la timp. (...)

Nu mai deschid televizorul, mă uit doar pe statistici. Fiecare își dă cu părerea, dar nu îl ascultă și ce celălalt. Să nu idealizăm! Trebuie să ne gândim dacă blocăm economia și nevrozăm populația, care e situația? Niciuna din afirmațiile mele nu au fost infirmate în practică, îmi mențin aceleași convingeri, trebuie să ai un dubiu, pentru că altfel nu ai mai putea să fii în domeniul științei. (...)

Am o reținere cu privire la date. Raportările sunt diferite. După părerea mea, cred că în momentul de față cel puțin 30% din populație s-a imunizat: 4-5 milioane sunt imunizate deja”, a răspuns medicul Vasile Astărăstoae la întrebările jurnalistului Marius Tucă.