ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe comunități din Vrancea au acționat împotriva ultimului ordin al ministrului demis al Educației prin care este instituit un criteriu medical fără realizarea căruia învățământul în format clasic este practic anihilat.

Astfel, prin art. 3 indice 1 din Ordinul 5558 al Ministrului Educației se stabilește că învățământul se realizează cu prezență fizică numai pentru unitățile de învățământ preuniversitar care îndeplinesc un anumit criteriu de delimitare față de celelalte, respectiv realizează un procent de minimum 60% din personal care îndeplinește condiția de a se fi vaccinat cu serurile Covid, adică de a fi suportat o intervenție medicală.

Profesorii și primarii din comune mari din Vrancea, precum Vintileasca, Năruja, Nistoresti sau Jitia consideră că dreptul la educație al copiilor este realizat corespunzător în modalitatea clasică a învățământului în format fizic și nu în forme hibride care vatămă dezvoltarea copiilor.

Primarii vrânceni au invocat obligația lor legală prevazută de art. 154 alin. 1 din Codul administrativ, potrivit cu care ei sunt aceia care asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a prevederilor Constituției, dar și considerentele Curții de Apel București care reține, în februarie 2021, că  învățământul online încălcă dispozițiile art. 29 pct. 1 lit. a) ale Convenției internaționale privind drepturile copilului, raportat la scăderea semnificativă a calității actului educațional, precum și la eliminarea în întregime ale unor componente ale acestuia, toate acestea fiind aspecte cu „un potențial extrem de ridicat de a provoca vătămarea fizică și mentală a copiilor, de exemplu, prin alienarea acestora, prin provocarea unor dezechilibre psihoemoționale sau prin suprasolicitarea vederii, prin menținerea privirii fixate asupra ecranului, timp de mai multe ore, în condiții de lumină artificială" (Decizia 212/25.02.2021 a CAB).

Avocatul Ana Săcrieru arată că motivarea impecabilă a Curții de Apel București în sensul arătat  este probabil suficientă în cazul copiilor din orașe, însă, în ceea ce-i privește pe copiii din comunitățile rurale montane, se adăugă și dificultăți de natura tehnică.
 
„Practic, școlile sunt închise, fapt ce afectează puternic orice comunitate normală, care are doar vina de a avea profesori sănătoși. Când orice persoană alege sa facă vaccinul, i se cere acordul scris și semnează că își asumă orice risc, orice reacție adversă ulterioară. Un profesor sănătos nu este vinovat pentru că nu își asumă un risc biologic, medical. O școală nu poate fi închisă pentru că are profesori sănătoși. Școlile sunt închise pentru că profesorii, sănătoși fiind, nu cer să fie injectați preventiv pentru ipoteza în care vreodată s-ar îmbolnăvi sau doar pentru a nu fi învinovățiți că din cauza lor nu se deschide școala. Lucrurile au depășit de mult grotescul, nu doar ilegalitatea”, subliniază avocatul Ana Săcrieru.