ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu 25 aprilie, cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat au calitatea de funcționar public în sensul legii penale, astfel încât riscă  și 10 ani după gratii pentru luare de mită.

Profesorii din școlile de stat sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că aceștia pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru infracțiunea de luare de mită, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie apărută astăzi în Monitorul Oficial. Actualmente, pedeapsa pentru luare de mită este închisoarea de la trei la zece ani, scrie avocatnet.ro.

În sensul legii penale, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea. Așa a stabilit, prin intermediul Deciziei nr. 8/2017, Completul ICCJ pentru pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Documentul a apărut astăzi în Monitorul Oficial, astfel că deja produce efecte la nivel național.
 
„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Monitor. Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, așa cum scrie în Codul penal.
Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului penal.
Concret, pedeapsa pentru luarea de mită constă în închisoare de la trei la zece ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta. Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.
Decizia luată de ICCJ vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.