ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul dr. Ioan-Aurel Pop a fost ales, marți, pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de 4 ani. Alegerile au avut loc prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române începând cu ora 10.00, anunță Biroul de comunicare al Academiei Române, citat de Știri pe Surse

Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare, și-a exprimat opțiunea cu o majoritate de 142 din 157 voturi exprimate.

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de științe istorice și arheologie, și membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deținut primul mandat de președinte al celui mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării în perioada 2018-2022, în urma alegerilor desfășurate la 5 aprilie 2018.

Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, este doctor în istorie și profesor al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei. A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991-1992) și profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) și Universitatea Ca'Foscari din Veneția (2003-2008). În perioada 1993-2018 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012-2020 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte din Paris, iar în 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg.

O parte dintre scrierile domniei sale au fost publicate și în paginile ActiveNews. Îi mulțumim pe această cale și îl felicităm pentru realegerea sa, binemeritată și bine-venită, în fruntea Academiei Române. 
 
Alegerea profesorului Ioan Aurel Pop are loc la o zi după ce înaltul for academic a sărbătorit 156 de ani de la înființare.

„Academia Română celebrează luni, 4 aprilie 2022, în Adunarea Generală festivă 156 ani de la fondare. (...)

La 1/13 aprilie 1866, după Unirea Principatelor Române, se înființa la București una dintre primele instituții fundamentale pentru consolidarea statului român modern, Societatea Literară Română, reorganizată un an mai târziu în Societatea Academică Română și transformată în anul 1879 în Academia Română. 

Prin hotărârea Prezidiului Academiei Române din anul 2000, ziua Academiei Române este celebrată în fiecare an la data de 4 aprilie”, se arată într-un comunicat publicat pe Facebook de Academia Română. 

Citiți Acad. Ioan Aurel Pop: Rostul Academiei Române – la o aniversare

 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews