Profesorul Ion Bulei a plecat la cele veșnice. Istoricul, la Centenarul Marii Uniri: „Depinde de noi cum vom duce această istorie mai departe"

A încetat din viață în această dimineață istoricul și profesorul Ion Bulei. Istoric prin vocație, axat pe studierea vieții politice, sociale și culturale, a mentalităților secolelor 19 și 20, Ion Bulei a avut o îndelungată carieră: redactor al Editurii Enciclopedice (1968-1969), Cercetător la Institutul de Studii Istorice (1971-1989), profesor la Facultatea de Istorie a Universității București (din 1992) unde a fost șeful catedrei de istorie a românilor(2004-2008), profesor la Universitatea Ca' Foscari din Veneția (1998-2003), diplomat (atașat cultural la Roma, 1990-1993), director al Institutului Cultural Român de la Veneția (1997-2003), director ISPRI al Academiei Române (2003-2011).
Este autorul a 19 cărți și a peste 200 de studii și articole, pentru care i s-au decernat de-a lungul timpului: Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (pentru lucrarea Sistemul politic al României moderne. Partidul Conservator, publicată în 1987), Premiul Uniunii Scriitorilor (1993; 2006), Premiul revistei „Magazin istoric” (1996), Premiul Uniunii Scriitorilor, 2003, (pentru lucrările „Breve storia dei romeni”, publicată în 2000, în Italia, și „35 anni di relazioni italo-romene, 1879-1914. Documenti diplomatici italiani”), precum și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (2009) și „Steaua României”, în grad de cavaler în 2001. A fost ales membru al Biroului Association Internationale d'Histoire de l'Europe, in 2010, la Congresul mondial de istorie de la Amsterdam. Ion Bulei a fost deopotrivă un dedicat profesor și îndrumător a generații întregi de studenți, masteranzi și doctoranzi în cercetarea temeinică a istoriei României pe care a slujit-o cu pasiune întreaga sa viață.
Dumnezeu să-l ierte!
"Cu profundă tristețe aflăm despre trecerea la cele veșnice a Profesorului Ion Bulei. L-am cunoscut îndeaproape și am colaborat de câteva ori la diverse emisiuni radiofonice. Din respect și admirație față de erudiția sa, l-am rugat, în anul 2016, să-mi scrie prefața la cartea despre Carol I al României (Un monarh devotat). Deși nu se simțea foarte bine, a săvârșit acest gest pentru care i-am rămas recunoscător. Rămâne în memoria mea ca un istoric rafinat, de o rară eleganță, cu o inteligență sclipitoare. A fost unul, dintre cei puțini, care a cunoscut foarte bine epoca modernă, îndeosebi a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului XX. Scrisul său era fascinant, menit să te poarte, cu talent, în minunata lume a belle epoque-ului românesc. Va rămâne ca o personalitate distinctă în Panteonul istoriografiei românești. Drum lin spre stele Magistre!", a scris profesorul craiovean Sorin Liviu Damean.
"Am
aflat cu mare tristețe de trecerea la cele veșnice a Profesorului Ion
Bulei. Mi-a fost profesor, i-am citit și citat cărțile, am colaborat și
recent (printre altele, mi-a făcut onoarea de a scrie prefața cărții
"Din zbuciumul captivității” a Maiorului Gheorghe Caracaș, publicată în
cadrul colecției "Istorie cu blazon” de la Editura Corint). I-am admirat
întotdeauna erudiția, echilibrul intelectual, luciditatea,
generozitatea și civilitatea. Era mereu reconfortant să vezi un savant
de talia istoricului Ion Bulei zâmbind cu îngăduință și încurajând
eforturile uneori stângace ale colegilor mai tineri. Era aproape
neverosimil cât de nuanțat stăpânea istoria secolului al XIX-lea, cum
călătorea cu mintea prin acea epocă și cât de familiare îi erau chiar și
personaje din penumbra "marii istorii”. Din păcate, nu ne dispar numai
maeștrii, ci sunt pe cale de dispariție un anumit tip de formare și o
anumită atitudine față de cercetare pe care Profesorul Bulei le
reprezenta cu cinste. Ne vor lipsi știința de carte, suplețea
intelectuală și grația sufletească a Profesorului Bulei. Dumnezeu să-l
odihnească în pace! Iar noi să continuăm să-l citim!", a scris și Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.
Cu toate că în facultate am făcut o specializare în istoria medievală a României, m-am oprit dupa aceea la cercetarea istoriei moderne. Plecând de la teza de doctorat cu un subiect privind Partidul Conservator din România, mi-am axat activitatea ulterioară pe studierea vieții politice, sociale și culturale și a mentalităților secolelor 19 si 20. Am ajuns astfel la o înțelegere intimă a acestei epoci din istoria românilor. O istorie pe care am privit-o mereu încadrată în area geopolitică din care facem parte și, în general, în sistemul de valori europene. Un stil, pe care-l consider cu multe valențe personale, m-a ajutat să îmbrățișez manifestarea istorică românească în tot întregul ei de manifestare. Principalele mele contribuții consider că sunt istoria partidelor politice din România (prima monografie a unui partid politic modern –Partidul Conservator, publicată în 1987) și o înfățișare a istoriei noastre în mișcare, prin oameni, fapte și fragmente de viață, ca și o încadrare a istoriei noastre în istoria europeană, de la început fiind preocupat de modalitățile prin care Europa a venit spre noi și de capacitatea noastră de a integra destinul nostru istoric celui european.
Ca profesor la Facultatea de Istorie a Universității București am sustinut cursul general de Istoria românilor (1866-1918).Totodata cursurile: Nationalismul; Modernitatea la români; Monarhia româna în cadrul monarhiilor europene; Italia si România - un paralelism istoric: Liberalismul român și european; Modelul omului politic român în epoca modernă; Curente politice și culturale în sec.19-20, Străinul în societatea modernă românească.
La Venetia am ținut cursurile: Istoria Europei Orientale, la Facultatea de Științe Politice a Universității Ca’Foscari (2000-2002) si cursul de Civilizație românească, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități (1999-2003)." scria Profesorul Bulei. CV-ul său, AICI.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)