ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Victor Roncea anunță pe site-ul ziaristionline.ro alegerea profesorului Radu Ciuceanu, fost deținut politic și luptător în rezistența anticomunistă,  ca membru de onoare al Academiei Române ((Secția de științe istorice și arheologie).

De asemenea, în sesiunea din 27 septembrie 2019 a Adunării Generale, au fost aleși, prin vot secret, noi membri ai Academiei Române:

Membru titular – Cătălin Zamfir, sociolog. Secția de științe economice, juridice și sociologie, Directorul Institutului de calitate a vieții al AR.
 
Membri corespondenți: Valeriu V. Cotea, secția de științe agricole și silvice.
 
Membri de onoare din țară: Noica Nicolae, Secția de Științe tehnice; Rey Radu, Secția de științe agricole și silvice.
 
Membri de onoare din străinătate; Stocker Horst, Germania, Secția de Științe fizice.

Victor Roncea a republicat un text scris în cinstea celui care este și fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și primul autor al unei legi privind înființarea CNSAS și pe care îl redăm integral.

Scriam la începutul anului:

„Luptător cu arma în mână în munți, în Mișcarea Națională de Rezistență condusă de generalul Iancu Carlaonț, fost deținut politic timp de 16 ani, supraviețuitor al Experimentului Pitești, salvator a numeroase vestigii arhitecturale în perioada comunistă, arheolog, istoric și scriitor, fost deputat, conducător al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor și Combaterea Corupției, părintele Legii CNSAS. doctor Honoris Causa a numeroase Universități, cofondator al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului aflat sub egida Academiei Române, Radu Ciuceanu, la 91 de ani, este o reprezentare vie a istoriei României din ultimul secol. Urmaș al Voievozilor de Ciuci, distins cu Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena și Crucea Patriarhală, istoricul nonagenar este un adevărat Tezaur uman care ar merita cu prisosință să devină membru de Onoare al Academiei Române. În rezistența anticomunistă și apoi sub ancheta brutală a securității bolșevice l-a avut alături pe starețul de la Mănăstirea Tismana, arhimandritul Gherasim Iscu, care a sfârșit martiric în Penitenciarul de la Târgu Ocna, împreună cu torționarul său, chiar în ziua de Crăciun a anului 1951. Profesorul Radu Ciuceanu susține că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-l canonizeze pe părintele Gherasim Iscu, iar Banca Națională a României să-l recunoască drept unul dintre principalii salvatori ai aurului României și Poloniei depozitat la Mănăstirea Tismana, în operațiunea ultrasecretă ce a purtat numele de cod "Neptun”. – Victor Roncea

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”