ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În predica rostită duminica trecută la Catedrala Patriarhală, referitoare la purtarea crucii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a făcut o referire la modul în care și-a asumat crucea suferințelor istoricul Radu Ciuceanu, a cărei slujbă de înmormântare a oficiat-o joi, 15 septembrie, informează Basilica.

„Zilele trecute a plecat la Domnul un vechi luptător împotriva regimului comunist, un om care a petrecut 15 ani în temniță, în 7 locuri diferite”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Și îmi mărturisea la un moment dat că cea mai mare încercare a lui a fost tocmai puterea de a-i ierta pe torționari, pe cei care l-au umilit. Dar Dumnezeu i-a dăruit, în pofida încercărilor și a unei cruci foarte grele pe care a purtat-o, puterea de a ierta și daruri multe de la Dumnezeu până la o vârstă îndelungată, 94 de ani”.

„Aceasta este purtarea crucii: să stai în temniță și să iubești pe torționari”, a concluzionat PS Timotei Prahoveanul.

Slujba de înmormântare a profesorului Radu Ciuceanu a avut loc joi, 15 septembrie 2022, la Cimitirul Bellu din București.

În mesajul de condoleanțe transmis la acest eveniment trist, Patriarhul Daniel al României a evocat portretul plin de lumină al acestui mărturisitor al Ortodoxiei în temnițele comuniste.

„Alături de mulți alți mărturisitori din timpul represiunii comuniste, Radu Ciuceanu a avut de îndurat minciuna, abuzul, desconsiderarea, violența fizică și psihică, însă credința și nădejdea lui în ajutorul lui Dumnezeu i-au dat puterea să depășească disperarea, pentru că în celulele din închisorile comuniste a suferit în mod salvator Însuși Hristos Domnul.

Mesajul integral AICI

De asemenea, TVR l-a omagiat prin dedicarea unui episod al serialului MEMORIALUL DURERII. VIDEO:

Vedeți și In Memoriam Profesorul Radu Ciuceanu: TESTAMENT DUHOVNICESC