ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Vasile Astărăstoae a vorbit, într-un interviu pentru Antena3,  despre umilințele pe care le-a îndurat în cei peste 8 ani în care s-a aflat în vizorul DNA, până în clipa în care a fost absolvit definitiv de toate acuzațiile pe care i le adusese parchetul. Sunt primele declarații ale fostului președinte al Colegiului Medicilor și rector UMF Iași după ce a fost achitat definitiv de magistrații Curții de Apel Suceava.

În interviul prezentat joi, 5 decembrie 2019, în emisiunea „Sinteza zilei”, profesorul Astarastoae a demascat atat halul în care a instrumentat maculatura de dosar procurorul de caz Emilian Eva, în prezent el însuși inculpat într-o cauză de corupție deschisă chiar de DNA, cât și presiunea pe care Direcția Națională Anticorupție a exercitat-o asupra judecătoarei din prima instanță (Mihaela Bivol, de la Tribunalul Suceava), astfel încât aceasta sa pronunțe o condamnare de ochii lumii, cu suspendare, scrie Lumea Justiției.
 
Vasile Astarastoae consideră că DNA i-a înscenat acest ”proces” pentru a-l da jos de la conducerea Colegiului Medicilor.

„M-am trezit dintr-o dată – eu, care mă consideram un om cinstit – cu peste 10 dosare penale... A mai venit și ANI... Acuzat de n infracțiuni, care erau disjunse dintr-un dosar penal... Cu conturile blocate, cu sechestru pe casă, pentru ca în primul rând să nu poți să te aperi (niciun avocat nu te apără pe gratis), să nu poti supraviețui si, în același timp, atenția să-ți fie diferențiată de la un dosar la altul, încât să nu te poți concentra pe un singur dosar, în așa fel încât să poți face greșeli”, a spus profesorul Astărăstoae.
 
Întrebat cine ar fi avut interesul ca el să fie scos din joc, profesorul a răspuns:

„În momentul în care m-am retras de la conducerea Colegiului, dintr-o dată, n-a mai apărut niciun dosar. Cred că aici a fost și un orgoliu al DNA – un orgoliu pe care poți să-l înțelegi, dar să nu-l accepți. Au văzut că daca eu la primul dosar eram doborât și aș fi fost o epavă, cred că nu s-ar mai fi întâmplat nimic și aș fi fost achitat inclusiv la fond. A fost orgoliul de a arăta că ei sunt puternici, iar eu sunt mic. Faptul că eu mi-am văzut în continuare de treabă, că am ținut conferințe peste tot, că mi-am continuat activitatea, faptul ca eu existam în continuare în spațiul public, la orgoliul lor (că ei sunt Dumnezeu pe Pământ și pot sa facă orice), la orgoliul lor, au spus: 'Să-i arătăm!' Și atunci au vrut cu tot dinadinsul să fiu condamnat. Dar nu s-a întamplat acest lucru. Eu sunt un om foarte credincios și-mi afirm credința peste tot în public (fac această mărturisire) și eu spun că aici a fost voința lui Dumnezeu”, spune medicul Vasile Astărăstoae.

Medicul a mai spus că l-a iertat pe procurorul Emilian Eva, cel care i-a instrumentat dosarul.  „Fără suparare – eu l-am iertat pe Emilian Eva. Mi-a fost student. Când vroia să ma aresteze, îmi explica ce admirație are el față de mine. Emilian Eva n-a fost decît o imagine scoasă în față. Au fost alții în spate. Emilian Eva, cum îl cunosc eu, nu făcea el de la sine putere acest lucru.