ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vedeta vaccinismului televizat, Octavian Jurma, care a recunoscut că nu este epidemiolog și nici expert în sănătate publică și nu are nici măcar specializare medicală formală sau vreun titlu academic sau administrativ în România (dovada mai jos), susține că anul 2023 debutează cu o mulțime de incertitudini pe frontul pandemic, iar puținele certitudini pe care le avem nu sunt deloc încurajatoare, potrivit România TV.
 
 
Iată ce a transmis presupusul cercetător, Octavian Jurma, pe Facebook:

„Este anul 2023 anul endemiei sau al sindemiei? Vom afla raspunsul doar in 2024. Pana atunci putem doar anticipa.

Anul 2023 debuteaza cu o multime de incertitudini pe frontul pandemic, iar putinele certitutudini pe care le avem nu sunt incurajatoare. 

Stim cu certitudine ca omenirea [cu cateva exceptii minore] nu va face nimic sa limiteze evolutia pandemiei in 2023. Stim de asemenea cu certitudine ca pandemia va face totul pentru a continua sa ne infecteze in 2023 si va accelera atat productia de variante cat si asocierea cu alti virusi. 

Nu stim ce va rezulta din aceasta combinatie de factori, chiar daca exista opinii ferme atat in tabara pesimistilor cat si a optimistilor, sa nu mai vorbim de tabara negationistilor sau a alarmistilor.

Oricat am fi de optimisti insa, nu putem nega ca epidemia abia acum incepe in China. Sunt 1,500 de milioane de oameni care in cel mai optimist scenariu vor repeta istoria occidentului din ultimii 3 ani. 

Acest lucru insemna ca variantele de import occidental care devasteaza acum de China vor suferi mutatii si recombinari in urmatorii 2 ani si vor fi exportate inapoi in occident.  

Tot ce am reusit in 2022 este sa mai adaugam inca 1.5 miliarde de oameni la bazinul uman disponibil pentru infectare. Noul coronavirus are acum acces nestingherit la 100% din populatia lumii.

Consecinta cea mai probabila a acestei schimbari globale de paradigma in politica de sanatatea publica este transformarea pandemiei in sindemie.

Sindemia este un fenomen complex de sinergie negativa, in care epidemii simultane si factori de mediu, economici, sociali sau politici interactioneaza sinergic pentru a produce efecte negative totale mai mari decat suma elementelor individuale. 

Sindemia incepe sa fie deja evidenta in Marea Britanie, una din tarile cele mai puternic lovite de valul initial de COVID-19, a carui sistem medical a fost grav afectat de valurile repetate de COVID-19. Se estimeaza ca pana la 500 de decese pe saptamana sunt cauzate acum doar de colapsul sistemului medical sub presiunea valului de infectii respiratorii.

Tot in Marea Britanie, numarul de decese in exces din ultimele saptamani este la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani de pandemie. 

Sunt si alte tari (ex: Franta si Germania), care au o crestere similara a numarului de decese in exces.

Particularitate acestui val sindemic este ca majoritatea deceselor nu mai sunt produse in mod direct de COVID-19, ci de alte viroze si infectii cu bacterii sau fungi. 

Ce inseamna sindemia pentru Romania? Pentru noi sindemia este relativ normala inca din 2021 si se traduce prin confuzie, haos si un exces imens de mortalitate preventibila pe fondul unei indiferente generala fata de suferinta altora. 

Evident, toate aceste consecinte alte sindemiei vor fi permanent negate atat de politicieni cat si de negationisti, deci sindemia se va intampla doar in alte tari si probabil va fi pusa tot pe seama vaccinarii.

Daca iti pasa totusi de sanatatea ta poti face 2 lucruri importante care iti vor scadea mult riscul personal in sindemie:

1. Evita infectarea: prin masuri non-farmaceutice (masca FFP2, distantare, aerisire, igiena, etc)

2. Evita spitalizarea: prin masuri farmaceutice (vaccinare, antivirale, etc)

Daca te crezi invulnerabil dar accepti ca exista oameni vulnerabili in jurul tau, atunci vei adopta si tu aceasta strategie "vaccinare plus". 

Potem purta masca si din respect pentru viata si sanatatea celor din jurul nostru, nu doar din respect fata de viata si sanatatea proprie.

Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru a trece prin valul care a inceput deja in decembrie sunt bune si ar fi eficiente daca ar fi resepectate. Ministrul Sanatatii ne asigura ca romanii respecta mai bine recomandarile decat obligatiile. Sa speram ca are dreptate, altfel o sa avem o multime de tragedii care putea fi evitate in spitale daca epidmeia era declarata epidemie.

Din pacate inca nu avem o campanie de vaccinare activa in Romana  si  suntem in continuare singura tara din Europa fara antiviralul Paxlovid. Acestea sunt responsabilitatea exclusiva a guvernului din moment ce Paxlovid si vaccinul anti-COVID nu sunt disponibile comercial.

Ar fi bine sa avem si izolarea bolnavilor in perioada infectioasa dar asta e deja o restrictie legala si nu ne permitem sa mai combatem raspandirea bolilor pentru ca "provoaca discutii"... 

Sunt si eu curios cati romani se vor izola sau isi vor izola copiii  (sau macar vor purta masca) in perioada infectiosa din respect pentru comunitate...”