ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un volum imens de informații obținute de organizația independentă de jurnalism de investigație ProPublica de la IRS (Serviciul Fiscal Intern al SUA) dezvăluie cum miliardari precum Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffett plătesc impozite pe venit extrem de mici în comparație cu averea lor uriașă - uneori, chiar nimic. Ancheta realizată de Pro Publica a fost, ulterior, citată și de publicația The Defender.

În 2007, Jeff Bezos, pe atunci multimiliardar și acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun cent pentru impozitul federal pe venit. El a reușit această performanță din nou în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume, nu a plătit, nici el, vreun impozit federal pe venit.

Michael Bloomberg a reușit să facă același lucru în ultimii ani. Investitorul miliardar Carl Icahn a făcut-o de două ori. George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.

ProPublica a obținut o vastă colecție de date de la Internal Revenue Service (IRS) privind declarațiile de impozit a mii dintre cei mai bogați oameni din SUA, acoperind o perioadă mai mare de 15 ani. Datele oferă o incursiune fără precedent în viața financiară a titanilor americani, printre care Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch și Mark Zuckerberg. Nu arată doar veniturile și impozitele acestora, ci și investițiile, tranzacțiile cu acțiuni, câștigurile din jocurile de noroc și chiar rezultatele auditurilor.

Luate împreună, acestea demontează mitul fundamental al sistemului fiscal american: că toată lumea își plătește partea sa echitabilă, iar cei mai bogați americani plătesc cel mai mult. Documentele IRS arată că cei mai bogați pot plăti - perfect legal - impozite pe venit care reprezintă doar o fracțiune infimă din sutele de milioane, dacă nu miliardele, cu care averile lor cresc în fiecare an.

Mulți americani trăiesc de la un salariu la altul, adunând puțină avere și plătind guvernului federal un procent din venitul lor, care crește dacă câștigă mai mult. În ultimii ani, gospodăria americană medie a câștigat aproximativ 70.000 de dolari pe an și a plătit 14% impozite federale. Cea mai mare rată a impozitului pe venit, de 37%, a intrat în vigoare anul acesta, pentru cupluri cu venituri care depășesc 628.300 de dolari.

Documentele fiscale confidențiale obținute de ProPublica arată că cei foarte bogați ocolesc cu succes sistemul de impozitare.

Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a impozitelor, care nu sunt la îndemâna oamenilor obișnuiți. Bogăția lor provine din valoarea - în creștere fulminantă - a activelor lor, precum acțiunile și proprietățile. Aceste câștiguri nu sunt definite de legile americane ca fiind venituri impozabile, decât dacă și până când miliardarii vând.

Pentru a surprinde realitatea financiară a celor mai bogați americani, ProPublica a efectuat o analiză fără precedent. A comparat impozitele plătite de cei mai bogați 25 de americani în fiecare an cu cât de mult a estimat Forbes că a crescut averea lor în aceeași perioadă de timp.

Potrivit Forbes, aceste 25 de persoane și-au văzut averea crescând în mod colectiv cu 401 miliarde de dolari din 2014 până în 2018. Ele au plătit un total de 13,6 miliarde de dolari impozit federal pe venit în acei cinci ani, arată datele IRS. Este o sumă uluitoare, dar se ridică la o rată reală de impozitare de doar 3,4%.

Cu totul alta este situația americanilor din clasa de mijloc - de exemplu, salariații trecuți de 40 de ani care au acumulat o avere obișnuită pentru cei de vârsta lor. Din 2014 până în 2018, valoarea netă a acestor gospodării a crescut în medie cu aproximativ 65.000 de dolari după impozitare, în principal datorită creșterii valorii locuințelor lor. Dar, deoarece marea majoritate a câștigurilor lor au fost din salarii, facturile lor fiscale au fost aproape la fel de mari, de aproape 62.000 de dolari, în acea perioadă de cinci ani.

Niciunul dintre cei mai bogați 25 nu a evitat atât de multe impozite ca Buffett, bunicul centimiliardar. Acest lucru este poate surprinzător, având în vedere poziția sa publică de susținător al impozitelor mai mari pentru cei bogați. Potrivit Forbes, bogăția sa a crescut cu 24,3 miliarde de dolari între 2014 și 2018. În acei ani, arată datele, Buffett a declarat că a plătit 23,7 milioane de dolari pe impozite. Asta înseamnă o rată reală de impozitare de 0,1%, sau mai puțin de 10 cenți pentru fiecare 100 de dolari pe care i-a adăugat la averea sa.

Comparație între tabloul financiar al lui Bezos și cel al unei gospodării americane obișnuite

În timp ce averea lui Bezos a crescut astronomic în ultimul deceniu și el a plătit o fracțiune infimă din ea pe impozite, o gospodărie americană tipică a plătit impozite mai mari decât averea acumulată.

 
 Articolul poate fi citit integral la ProPublica și la The Defender
 
  ;