ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agricultorii se confruntă cu probleme uriașe în această perioadă, fie din cauza pandemiei de coronavirus, care îi împiedică pe mulți să vândă ceea ce au produs, fie din pricina secetei care amenință culturile. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avertizat acestor pobleme, anticipând că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. „Peste această criză determinată de pandemia coronavirusului se suprapune și o secetă pedologică cumplită și extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare”, a declarat Oros la Digi 24.
 
El a susținut că toți fermierii care vor înregistra pagube din cauza secetei vor fi despăgubiți, iar comitetele locale pentru situații de urgență vor evalua care este dimensiunea pierderilor, astfel încât să fie acordate despăgubiri fără să se producă inechități.

Principalele culturi afectate acum sunt cele de cereale."Estimăm o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Sigur că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și de cât de va dura această criză, pentru că deocamdată avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători - stocuri de lapte și produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Ne confruntăm acum cu o altă problemă foarte mare - aceste stocuri de produse. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă, când vom avea nevoie de aceste stocuri, să le putem folosi", a adăugat ministrul Agriculturii.
 

PSD cere guvernului să declare stare de calamitate în agricultură 

PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, Lucian Romașcanu, a cerut vineri guvernului să vină cât mai repede cu un plan de relansare economică și să declare stare de calamitate în agricultură, în condițiile în care „există o secetă cum nu a mai fost de ani de zile.
 
„Cel mai sensibil domeniu în acest moment este agricultura. Cum știm, există o secetă cum nu s-a mai întâmplat de ani de zile și nu numai în România, ci în toată lumea. Din păcate, toate măsurile pe care PSD le-a supus atenției Guvernului nu au fost luate în calcul. Până în acest moment nu s-a plătit subvenția pentru motorină, nu există apă pusă pe canalele de irigații. Este momentul ca Guvernul să declare stare de calamitate în agricultură, iar măsurile să fie luate cât se poate de repede”, a afirmat Romașcanu.