ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


147 de procurori și 160 de polițiști au participat la sesiuni de formare pe tema investigării infracțiunilor motivate de prejudecată și a promovării drepturilor persoanelor LGBTI, a anunțat Parchetul General, potrivit Adevărul.

Sesiunile au fost organizate de Asociația Accept și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen".

„Sesiunile au fost organizate în scopul îmbunătățirii nivelului de înțelegere de către specialiștii din instituțiile de aplicare a legii a nevoilor și problemelor specifice cu care se confruntă victimele LGBTI ale infracțiunilor motivate de ură. Totodată, tematica cursurilor a vizat modalități eficiente de identificare și investigare a acestor infracțiuni. În mod concret, un subiect de interes major a fost cel al abordării centrate pe victimă în investigarea cauzelor având ca obiect infracțiuni motivate de ură, în cadrul celor 16 sesiuni de formare fiind prezentată cazuistică în domeniu. Necesitatea formării sistematice a forțelor de ordine și a magistraților este indicată în deciziile Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în cadrul monitorizării executării hotărârii CEDO în cauza MC și AC împotriva României (2016), prin care s-a solicitat României implementarea de urgență a unei reforme a sistemului de investigare și anchetă a infracțiunilor motivate de ură", se arată în document.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 937.819 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.