ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege al deputatului PSD Ninel Peia, care interzice băuturile carbogazoase în incinta școlilor sau pe o rază de 200 de metri de acestea, va fi supus votului parlamentarilor în această săptămână.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca producătorii acestor băuturi să aibă obligaţia să scrie pe etichetă ce efecte au sucurile carbogazoase asupra sănătăţii celor care le consumă.

Propunerea trebuia votată săptămâna trecută de senatori, dar nu s-a întrunit cvorumul.Proiectul se va afla din nou pe ordinea de zi și va deveni lege doar dacă va obține votul Camerei Deputaților, forul decizional, și doar dacă aceasta va fi promulgată de Președinte, informează B1.ro.

Inițiatorul proiectului de lege susține că măsura este necesară deoarece băuturile carbogazoase bogate în cofeină sunt asociate cu apariţia ADHD-ului la copii, produc dezechilibre şi tulburări ale somnului şi favorizează apariţia obezităţii.

Un studiu recent dintr-o revistă de specialitate americană a subliniat că aceste băuturi, consumate cu regularitate, pot avea efecte la fel de nocive precum fumatul și îmbătrânesc prematur celulele imunitare.

Cercetătorii mai explică faptul că cele mai multe sucuri au coloranţi chimici de sinteză gen azoici, de la E102 la E116, care sunt mutageni şi care pot duce la cancer.

Cei care beau câte 2-3 pahare de suc dulce zilnic au şanse foarte mari să dezvolte carii sau alte afecţiuni dentare, mai spun medicii, iar incidenţa diabetului este mai crescută în rândul consumatorilor de astfel de produse.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat publicităţii un studiu care arată şi conţinutul de coloranţi, conservanţi şi E-uri din aceste băuturi. Studiul arată că unele sucuri conţin chiar şi 11 E-uri.