ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege privind ONG-urile, depus la Parlament de  social-democrații Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae, naște dispute aprinse. Conform proiectului de lege, ONG-urile care nu declară semestrial sursa veniturilor vor fi suspendate. Liberalii  cer retragerea lui din Parlament  pe motiv că ar reprezenta ”un act mascat de cenzură” prin impunerea de obligații birocratice suplimentare.

Propunerea legislativă semnată de  social-democrații Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae prevede că ONG-urile care desfășoară activități politice sau campanii împotriva unor politicieni își vor pierde caracterul de utilitate publică, scrie libertatea.ro.

Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația, semestrial, până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, să publice în Monitorul Oficial declarația de venituri și cheltuieli pe semestrul precedent, se spune în proiectul celor doi deputați social-democrați.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația, semestrial, până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, să publice în Monitorul Oficial declarația de venituri și cheltuieli pe semestrul precedent.
Nepublicarea declarației atrege de drept suspendarea activității ONG-ului, mai prevede propunerea legislativă.  În declarație se precizează, distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care au generat acel venit, precum și valoarea acestuia.

Inițiatorul, deputatul Liviu Pleșoianu, a explicat de ce a propus modificarea domeniilor de activitate ale fundațiilor și asociațiilor: ”Formule vagi, cu caracter general, în privința domeniului de activitate, de genul: civic, în condițiile în care societatea civilă este privită ca ansamblu a tuturor acestor organizații non-guvernamentale, pot duce la opinia că, în realitate, asociația sau fundația nu au nimic concret în activitate care să ducă la denumirea lor lor de utilitate publică”, spune deputatul PSD.
 
Reamintim că Ungaria și Slovacia consideră că trebuie să fie obligatorie transparentizarea susținerii financiare și materiale a unor organizații ale societății civile. Ungurii au fost primii care au decis ca toate ONG-urile finanțate din străinătate să specifice din ce țari primesc bani și de la cine.