Un proiect legislativ, depus la Senat  pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență, prevede majorarea sprijinului finaciar anual acordat de stat Schitului românesc „Prodromu” de la muntele Athos de la suma de 250 de mii de euro la  960 de mii de euro, echivalentul în lei, transmite Rador.

Potrivit documentului, inițiat de 90 de senatori și deputați din toate partidele parlamentare, mai puțin USR, „este nevoie ca statul român să acorde sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea și întreținerea complexului de clădiri și a operelor teologice, culturale, istorice si artistice ce compun Schitul „Prodromu”.

Banii urmează să fie folosiți în special pentru conservarea unor icoane din aur și argint, moaște, acte, documente, manuscrise, hrisoave și alte opere teologice, literare și istorice, se spune în expunerea de motive.

Schitul "Prodromu" a fost întemeiat în anul 1820 și este cel mai mare așezământ monahal românesc din străinătate.

Schitu Prodromu, schitul romanilor din Sfantul Munte Athos, a fost întemeiat în anul 1820, fiind cel mai cunoscut loc al monahilor românilor de la Athos și cel mai mare așezământ monahal românesc din străinătate, arată parlamentarii.

Printre icoanele făcătoare de minuni care se află aici se numără:

- Icoana Maicii Domnului "Apărătoarea de foc";
- Icoana Maicii Domnului "Înainte Vestitoarea";
- Icoana Maicii Domnului "Ctitorita";
- Icoana Sfintei Treimi;
- Icoana Sfantul Ioan Botezătorul- care a fost îmbracată in argint în anul 1853 de domnitorul Moldovei, Grigorie Ghica.