ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat sâmbătă că pe 16 februarie va avea loc o întâlnire a membrilor Guvernului pentru crearea unui plan de dezvoltare în Roșia Montană, societatea civilă fiind invitată să își desemneze reprezentanți la discuții până săptămâna viitoare, infoprmeaza Agerpres.

Anunțul a fost făcut de ministru la deschiderea Zilelor Roșiei Montane, ce au loc sâmbătă și duminică la Muzeul Țăranului Român.

Vineri, ministrul Culturii a semnat, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial.

Alexandrescu a declarat că această decizie a fost luată "în urma unor studii foarte serioase făcute de instituțiile statului", dar și "în urma unei lungi perioade de așteptare și amânare". El a adăugat că galeriile romane de la Roșia Montană sunt "unice în Europa".

"Aș vrea să anunț, în același timp, o inițiativă a Guvernului României de dezvoltare durabilă la Roșia Montană. (...) În 16 februarie va avea loc o primă întâlnire între reprezentanți ai ministerelor Mediului, Apelor și Pădurilor, Culturii, Economiei, Fondurilor Europene și Agriculturii în care o să încercăm să punem cap la cap toate ideile pentru o dezvoltare durabilă în zonă, care să respecte patrimoniul cultural și patrimoniul natural, într-o schemă integrată de dezvoltare care să se sprijine pe fonduri europene și naționale", a afirmat el. Ministrul, care a invitat societatea civilă să își desemneze membrii participanți la această reuniune, a numit grupul de lucru "task force Roșia Montană".

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, prezentă la eveniment, a spus că Roșia Montană este ceea ce se poate numi "peisaj cultural". Potrivit acesteia, modelul de dezvoltare din Roșia Montană "ar putea fi replicat".

Președintele Alburnus Maior, Eugen David, a punctat că înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă vine "după 17 ani de luptă". "Dacă cineva se va opune ideilor bune în ceea ce privește Roșia Montană și nu le veți duce la îndeplinire, vă rog să veniți în stradă cu noi", le-a transmis el celor doi miniștri.