ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul independent Oana Bîzgan a inițiat un proiect de lege referitor la înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ prevede că adulții care inițiază sau efectuează actul sexual cu un minor sub 14 ani vor primi minimum 5 ani de închisoare, neputând fi condamnați cu suspendare, informează Agerpres.

„Toată situația a scăpat sub control și o țară care nu-și protejează copiii nu are cum să avanseze, din punctul meu de vedere, pe niciun fel de plan. În momentul de față avem peste 10.000 de cazuri înregistrate în 9 ani. Și în 2017 și 2018, din totalitatea celor care au primit o sentință definitivă, mai mult de jumătate dintre ei au primit pedepse cu suspendare. Este inacceptabil, din punctul meu de vedere, pentru că mesajul pe care îl dăm unor astfel de prădători este că actul sexual cu un copil este în regulă, faci cu suspendare. Ceea ce înseamnă că nu facem altceva decât să închidem ochii la niște lucruri deosebit de grave care au un impact în societate, nu doar în viața acelui copil, ca să nu mai zicem de trauma totală și permanentă a acelui copil”, a declarat Oana Bîzgan pentru Agerpres.

Deputatul a explicat că au existat cazuri în care magistrații au schimbat încadrarea infracțiunii căreia i-au căzut victime fete de 9-10 ani, din „viol” în „act sexual cu un minor”, pentru a aplica o pedeapsă mai blândă: închisoare cu suspendare.

„Mai mult decât atât, ce este și mai grav este că am avut cazuri de copile de 9 - 10 ani care au fost abuzate sexual, deci violate, iar unii procurori și judecători au schimbat fapta, de la viol, la act sexual cu un minor, tocmai pentru a aplica o pedeapsă cu suspendare, pentru că, citez, „copila nu avea vânătăi pe corp, că nu s-a zbătut sau prin comportamentul său a inițiat actul sexual”. Am văzut foarte multe cazuri de genul acesta, iar peste 88% dintre violatorii și abuzatorii sexuali de minori au primit pedepse sub 5 ani”, a afirmat Oana Bîzgan.

Deputatul va propune, în inițiativa legislativă, mărirea pedepsei minime la 5 ani, pentru a nu putea fi dată cu suspendare.

„Prin această modificare legislativă am vrut să mă asigur, deși mai sunt mulți pași de făcut, că acei adulți care inițiază sau efectuează actul sexual cu un minor sub 14 ani să știe foarte clar că merg la pușcărie. Am inițiat mărirea pedepsei minime pentru a exclude, a scoate din mâna judecătorilor, procurorilor posibilitatea de a acorda o pedeapsă fără executare. Vreau să transmit mesajul foarte clar: dacă te atingi sexual de un copil, indiferent cum se întâmplă acel lucru, care are mai puțin de 14 ani, mergi în închisoare. În momentul de față sunt pedepse de 1, 2 sau 3 ani, ceea ce înseamnă că pedepsele pot fi date cu suspendare, dar la 5 ani, nu. Fiind încadrată la astfel de caz și pedeapsa minimă crescând, atunci mesajul meu pentru acești prădători sexuali este: nu ai nicio scuză, ai făcut sex sau ai violat un copil sub 14 ani, mergi la închisoare, fără să mai trebuiască să continuăm acest abuz asupra victimelor, după ce au fost victimele unui abuz sexual, să le găsim vinovate tot pe victime că nu s-au zbătut sau nu au spus părinților direct acasă”, a explicat deputatul.

Inițiativa legislativă care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, depusă în Parlament de către deputatul independent (fost membru U.S.R.) Oana Bîzgan, a primit raport pozitiv cu unanimitate de voturi de la Comisia juridică a Senatului și va fi supusă votului final al senatorilor. 

Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârșesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să primească pedepse mai dure pentru care nu mai poate fi impusă suspendarea ori amânarea executării. În urma dezbaterilor care au avut loc în cadrul comisiei, senatorii au votat în unanimitate pentru creșterea pedepsei minime pentru infracțiunea de act sexual cu minor până la 5 ani.