ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii ALDE Varujan Vosganian și Ion Hadârcă au depus la Senat, un proiect de lege pentru recunoașterea orașului Iași ca inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989. Proiectul prevede celebrarea zilei de 14 decembrie pentru începutul Revoluției Române de la Iași. Fenomenul care este cunoscut sub numele de „Revoluția română” a început la Iași, pe 14 decembrie 1989 și nu două zile mai târziu, la Timișoara, susțin mai mulți istorici.  Atunci, mai mulți dizidenți ieșeni, în frunte cu Ștefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu(CUG), colegul său Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, frații Vasile și Emilian Stoica, precum și Titi Iacob, au pus la cale o demonstrație împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu.
 
„Evenimentele care au condus nemijlocit la căderea regimului comunistp-ceaușist și la căderea dictatorului au început în două locuri și la dpuă date diferite. Primul s-a desfășurat ăe 14 decembrie, la Iași. Chiar dacă a eșuat, ca urmare a măsurilor luate de către autorități, manifestația, conținutul -Chemării- și al manifestelor, precum și întteaga activitate a liderilor Frontului Popular Român, reliefează atitudinea anticomunistă și anticeaușistă a ieșenilor și se constituie în acțiuni care au precedat revolta timișorenilor din 16 decembrie 1989. Recunoașterea calității de inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989 este un act de restabilitate a adevărului istoric și de dreaptă judecată pentru orașul Iași”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, propunerea prevede „recunoașterea orașului Iași drept inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989”, potrivit articolului 1.
 
De asemenea, este instituită „data de 14 decembrie, prin care se celebrează, anual, începutul Revoluției Române la Iași”. În acest context, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, autoritățile publice locale, instituțiile de cultură și învățământ organizează evenimente dedicate zilei de 14 decembrie și orașului Iași, inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989. Propunerea legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.