ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul unei descoperiri recente, oamenii de știință au creat un robot care poate trece de la starea solidă la cea lichidă, permițându-i să navigheze printre numeroase obstacole și medii, scrie DailyWire.

Cercetătorii au aplicat tehnologia în câteva scenarii diferite. Robotul a fost capabil să navigheze pe trasee cu obstacole și să livreze și să recupereze obiecte către și de la un model de stomac uman. Aceștia au construit chiar și o versiune a robotului care arată ca o minifigurină Lego, care a reușit să scape dintr-o cușcă lichefiindu-se și apoi revenind la forma sa inițială odată ce a ieșit.
 
VIDEO
 
 
ScienceAlert a relatat despre acest experiment, menționând că autorii s-au inspirat din castravetele de mare care își schimbă forma, care poate alterna între stări fizice prin ajustarea temperaturii sale interne. Experimentul, publicat în Matter, detaliază modul în care particule magnetice microscopice au fost încorporate în metalul lichid și cum aceste particule au încălzit și răcit metalul pe baza ajustării funcțiilor magnetice, schimbând astfel starea fizică.

„Particulele magnetice de aici au două roluri", spune Carmel Majidi de la Universitatea Carnegie Mellon, autor principal și inginer mecanic în cadrul experimentului. „Unul este că ele fac materialul să răspundă la un câmp magnetic alternativ, astfel încât, prin inducție, puteți, prin inducție, să încălziți materialul și să provocați schimbarea de fază. Dar particulele magnetice conferă roboților și mobilitatea și capacitatea de a se mișca ca răspuns la câmpul magnetic."
 
Cercetătorii au descoperit că galiul a fost metalul perfect pentru acest experiment, datorită punctului său scăzut de topire, care este de aproximativ 86 de grade Fahrenheit. Autorii descriu metalul ca având "o rezistență mecanică ridicată, o capacitate de încărcare mare și o viteză de locomoție rapidă în faza solidă, cu o adaptabilitate morfologică excelentă (alungire, divizare și fuziune) în faza lichidă".

Unul dintre conducătorii studiului și inginer la Universitatea chineză din Hong Kong, Chengfeng Pan, a declarat: „Oferirea roboților capacitatea de a trece de la starea lichidă la cea solidă îi înzestrează cu mai multe funcționalități".

Într-un alt videoclip, cercetătorii arată cum această tehnologie elimină un obiect străin dintr-un model de stomac uman.
 
 
„Mai multă funcționalitate" înseamnă că această tehnologie ar putea deschide multe posibilități noi, în special în domeniile mecanic și electric. Robotul ar putea intra în spații și ar putea aplica reparații în locuri mici, strâmte sau poate chiar periculoase. Ar putea fi folosit chiar și ca un conductor în circuite. Cu toate acestea, Majidi sugerează că noua tehnologie robotică ar trebui să fie explorată mai mult în domeniul biomedical. În timp ce galiul s-a dovedit a fi un succes pentru experimente, metalul va fi probabil insuficient pentru aplicațiile biomedicale din cauza faptului că punctul său de topire este atât de scăzut - mai mic decât temperatura ambiantă a corpului uman. Deși un aliaj pe bază de galiu ar putea face treaba, notează ScienceAlert.
 
„Ceea ce arătăm sunt doar demonstrații punctuale, dovezi de concept, dar va fi nevoie de mult mai multe studii pentru a aprofunda modul în care acest lucru ar putea fi utilizat efectiv pentru administrarea de medicamente sau pentru îndepărtarea obiectelor străine", a declarat Majidi.
 
Redăm mai jos un mic fragment dintr-un film de domeniul ficțiunii, pentru a atrage atenția cititorilor noștri cu privire la scenariile „futuriste” ce încep să prindă contur din ce în ce mai tare în lumea noastră. Videoclipul este din filmul „Terminatorul”.