ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană va condiționa accesul la fonduri europene, în cadrul bugetului 2021-2027, de respectarea normelor statului de drept, arată un proiect de rezoluție obținut de Reuters.

„Va fi introdus un regim general de condiționalitate pentru a aborda evidentele carențe generalizate în materie de bună guvernare ale statelor membre în privința respectării normelor statului de drept", se arată într-un proiect de rezoluție consultat de ediția în limba italiană a agenției de presă Reuters citată de Mediafax.

Proiectul de rezoluție urmează să fie dezbătut la reuniunea Consiliului European, programată joi la Bruxelles. Comisia Europeană va recomanda modalitățile de remediare a problemelor privind statul de drept.
 
În prezent, mecanismul de întărire a statului de drept se aplică Ungariei și Poloniei, ale căror guverne sunt acuzate că încalcă principii de bază ale democrației, precum independența justiției, a mass media și a mediului academic. Anul trecut, Budapesta amenința că va bloca prin veto actuala formă a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, întrucât consideră inacceptabil ca alocarea fondurilor europene să fie supusă unor condiționalități politice, precum situația statului de drept