Bugetul pentru acest an a ajuns, în sfârșit, pe masa guvernului. În ședința executivului, premierul Viorica Dăncilă a declarat că proiectul are trei piloni - sănătatea, educația și investițiile publice. Iar deficitul nu va trece de 2,55 la sută din produsul intern brut.  Opoziția nu vede cu ochi buni bugetul și pregătește amendamente în dezbaterea din parlament. În plus, liderul PNL, Ludovic Orban, a cerut guvernanților să abroge ordonanța 114, care impune suprataxarea băncilor și a companiilor din energie, informeaza tvr.ro.


Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat proiectul de buget pentru 2019. „Mă bucur să vă spun că astăzi Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019 și, desigur, și bugetul de asigurări sociale”, a spus Teodorovici. El a subliniat că, față de propunerea pe care Ministerul finanțelor Publice a postat-o în urmă cu câteva zile, au mai fost discuții și în Consiliul Economic și Social, s-a primit opinia Consiliului Fiscal și au fost discuții cu cele patru structuri asociative.

„Ca urmare a acestor discuții, a mai existat o serie de modificări care au fost aduse în Guvern și o să vedeți textul final pe care astăzi o să-l postăm pentru a vedea care este forma finală a proiectului pe care Guvernul îl trimite către Parlament. Astăzi va fi trimis către Parlament și proiectul de buget și, desigur, săptămâna viitoare se va stabili și un calendar pentru ca acest proiect de buget să fie dezbătut și după aceea băgat în plen", a precizat ministrul Finanțelor.

Acesta a reiterat că proiectul de buget este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariați din economie va ajunge la 5,282 milioane.

„În primii trei ani de guvernare ai actualei majorități parlamentare, Produsul Intern Brut va crește cu peste 33% și, după cum am spus mai devreme, 1.022 miliarde lei. Este momentul în care practic România trece peste acest prag de 1.000 miliarde, lucru extrem de important și care arată foarte clar că măsurile pe care economia din România le-a primit din partea actualei guvernări au primit și efectul scontat”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul a menționat că deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi menținut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

„Deficitul bugetar este, foarte important de menționat acest lucru, la un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastricht, un deficit care poate fi ținut la nivelul pe care noi, ca și Guvern, din analiza de la Ministerul Finanțelor Publice și pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi menținut dar este necesar, am spus și în Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finanțelor Publice, ci a întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puțin pe patru zone, am spus eu, de reformă și de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi", a explicat Eugen Teodorovici.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews