Proiectul de decorare în mozaic a Catedralei Naționale continuă. Marți a fost montată Icoana Maicii Domnului ”Platytera” sau ”Împărăteasa Cerului” din absida Altarului, o reprezentare iconografică impresionantă prin dimensiunile ei și prin modul în care a fost realizată, informează Trinitas TV.
 
Echipa care se ocupă de pictura în mozaic este coordonată de pictorul bisericesc Daniel Codrescu. Cel care a realizat și iconostasul Catedralei, sfințită anul trecut, la 25 noiembrie. Comparativ cu iconostasul, care are 18 metri înălțime, Icoana Maicii Domnului din absida Altarului are 16 metri de la bază până la vârful aureolei.


”După sfințirea Catedralei, la 25 noiembrie 2018, am avut o pauză de aproape o lună, în care ne-am gândit cum am putea începe acest proiect de decorare a catedralei. Patriarhul Daniel ne-a dat această sarcină de a ne gândi la absida Altarului. Vorbim despre o absidă neobișnuit de mare pentru o biserică   ortodoxă și asta a fost provocarea principală, dimensiunea foarte mare. Maica Domnului pe tron are aproape 15 metri înălțime. Ea va fi flancată de cei doi Arhangheli, Mihail și Gavril”, a declarat  pictorul bisericesc Daniel Codrescu. 

El spune că cele mai mari dificultăți le-au întâmpinat prin faptul că nu este un spațiu drept, ci unul curb. 

Doar chipul Maicii Domnului are aproximativ doi metri, iar chipul pruncului aproximativ un metru și jumătate. Icoana Maicii Domnului „Platytera” are ca sursă de inspirație arta de tradiție bizantină. ”Am folosit mai multe surse de inspirație. Nu e o reproducere. Practic, această icoană e o piesă singulară”, a explicat pictorul Daniel Codrescu. 

Aceasta este cea mai mare reprezentare în mozaic a Maicii Domnnului, din România.  ”Din ceea ce știu, aceasta ar fi una din cele mai mari imagini ale Maicii Domnului  „Platytera” din lumea ortodoxă pe care o cunoaștem”, spune Codrescu.

”Avem o senzație de mare bucurie și o recunoștință mare pe care o avem față de Maica Domnului că ne-a dat această binecuvântare de a face această lucrare și am reușit să o ducem la un nivel destul de avansat”, a mărturisit pictorul.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews