Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni, cu 75 de voturi „pentru” și nouă abțineri, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale.

Inițial, s-au înregistrat 68 de voturi „pentru” și 15 abțineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică.

În aceste condiții, pentru ca legea să nu fie respinsă, s-a mai dat un vot, înregistrându-se 75 de voturi „pentru” și 9 abțineri.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaților pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.

Proiectul a fost elaborat săptămâna trecută de Comisia parlamentară comună pentru codul electoral.
 
Astfel, s-a decis prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică - pentru românii din diaspora și posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00, pentru a le permițe celor care sunt în incinta consulatelor sau ambasadelor, în incinta secțiilor de votare sau stau la coadă să voteze și după ora 21.00.
 
O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale.
 
De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanța din bugetele proprii campanii electorale prezidențiale, considerându-se că un candidat nu își poate finanța singur campania electorală. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews