Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni, cu 75 de voturi „pentru” și nouă abțineri, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale.

Inițial, s-au înregistrat 68 de voturi „pentru” și 15 abțineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică.

În aceste condiții, pentru ca legea să nu fie respinsă, s-a mai dat un vot, înregistrându-se 75 de voturi „pentru” și 9 abțineri.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaților pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.

Proiectul a fost elaborat săptămâna trecută de Comisia parlamentară comună pentru codul electoral.
 
Astfel, s-a decis prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică - pentru românii din diaspora și posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00, pentru a le permițe celor care sunt în incinta consulatelor sau ambasadelor, în incinta secțiilor de votare sau stau la coadă să voteze și după ora 21.00.
 
O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale.
 
De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanța din bugetele proprii campanii electorale prezidențiale, considerându-se că un candidat nu își poate finanța singur campania electorală. 2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.