ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii au votat, luni, în plen, repatrierea aurului păstrat în băncile din strănitate. Astfel, inițiativa legislativă promovată de liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul social-democrat Șerban Nicolae - care prevede ca doar 5% din totalul rezervei noastre de aur să fie păstrat în băncile străine, în condițiile în care, acum, 65% din cantitatea totală de aur se află pe alte piețe - a trecut de Senat cu 60 de voturi pentru, 29 împotrivă și 16 abțineri.

Proiectul de lege a trecut de prima cameră parlamentară în procedură de urgență, urmând să intre în dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional.

Votul din Senat vine în ciuda faptului că Guvernul nu a emis niciun punct de vedere, iar Banca Națională nu a emis avizul.

Proiectul de lege își propune modificarea Legii 312/2004 privind Statutul BNR. Mai exact, la articolul 30, după aliniatul 3 se adaugă un nou aliniat: ”Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

În expunerea de motive cei doi spun că „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenibilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale".

Totodată, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că 65% din rezerva de aur a BNR se află în prezent în străinătate.