ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege prin care certificatul Covid ar putea deveni obligatoriu la locul de muncă s-a amânat, fiind blocat la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Motivul? Florin Cîțu, premierul demis și cercetat de DNA după ce a făcut dezmăț pe bani publici comandând 120 de milioane de doze de vaccin Covid nu este de acord ca testele Covid să fie decontate din aceiași bani publici.
 
Dublă măsură flagrantă, cu scopul de a-i discrimina pe nevaccinați, cetățenii cu test Covid negativ fiind una dintre categoriile egal îndreptățite la certificatul digital. Ba mai mult, aceștia sunt plătitori de taxe și impozite care nu au fost niciodată întrebați dacă sunt de acord ca statul să comande seruri experimentale cu nemiluita din contribuțiile lor, după cum remarca și Cornelius Florin Stoica în editorialul său

După ce liberalii au purtat discuții cu social-democrații pentru refacerea guvernului, se pare că trecerea prin Parlament a legii certificatelor Covid a fost condiția pusă de partidul lui Câțu pentru intrarea PSD la guvernare. Dar PSD a pus condiția ca și testele Covid să fie la fel de gratuite ca și vaccinurile Covid. Iar asta doar timp de două luni, ceea ce în sine este o discriminare, pentru că, după aceea, nevaccinații vor trebui să-și plătească din banii lor testarea bisăptămânală care le va condiționa accesul la locul de muncă, iar asta deși plătesc contribuții la CNAS pentru care ar trebui să beneficieze de drepturi. Deși gratuitatea este o facilitate temporară, PNL nu vrea să audă de acest lucru, deși a pompat masiv bani publici în achiziționarea de vaccinuri Covid din banii unei majorități nevaccinate și înrolate în cîmpul muncii, pe care acum vrea s-o constrângă prin pârghii economice la vaccinare.

Potrivit Impact.ro, PSD a propus un amendament pentru alocarea de bani pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare, pentru persoanele nevaccinate angajate la stat. Din cauză că ședința Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost amânată din nou, proiectul propus de PSD nu a primit aviz.

Într-o fractură de logică, președintele Comisiei de Sănătate, fostul ministru al Sănătății care a dispus îngroparea românilor presupus bolnavi de Covid goi în saci negri, Nelu Tătaru, a spus că partidul său a decis să se abțină de la vot pe motiv că „atât timp cât statul pune la dispoziție gratuit vaccinul, testarea ar trebui să fie contracost”, în opinia lui. Iar asta pentru că testarea gratuită timp de două luni ar putea să coste vistieria publică circa 100 de milioane de lei. El nu a spus însă cât a costat bugetul de stat vaccinarea „gratuită” și de ce este privilegiată una dintre categoriile de cetățeni care pot dobândi certificatul Covid împotriva celorlalte, la fel de îndreptățite să îl obțină din punct de vedere sanitar.

Fostul ministru al Sănătății s-a mulțumit să recunoască, la fel ca alți politicieni, că singurul scop al legii certificatului Covid este impulsionarea campaniei de vaccinare, iar nu sănătatea colectivă, care poate fi atinsă și prin alte metode. În plus, el a amenințat cu valul 5 al pandemiei dacă nu ne vaccinăm mai repede, deși empiric s-a demonstrat că acesta a făcut ravagii în țări din Occident cu populații peste 80% vaccinate. 

„Cu cât întârziem adoptarea certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare. Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, a declarat Nelu Tătaru.
 
Cîțu, datornicul cel zgârcit

Nici premierul demis Florin Cîțu, acest mare risipitor al banilor publici pe comenzi urieșești de vaccinuri „gratuite”, nu este de acord ca și testele Covid să fie decontate din bugetul statului, iar asta deși nevaccinații sunt contribuabili care ar trebui să aibă din partea statului beneficii egale pentru contribuții egale.

„Nevaccinații să își plătească singuri testele”, a decretat sentențios Florin Cîțu, după care s-a dus să mai prelungească încă o dată în mod ilegal starea de alertă, din calitatea lui de premier demis prin moțiune de cenzură.

În aceste condiții, ședința de plen în care să fie votat proiectul de lege privind impunerea certificatului Covid pentru angajații de la stat va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
 
Adrian Wiener (USR), vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Parlamemt, amenință angajatorii că vor fi amendați dacă primesc la muncă persoane fără certificat Covid

Proiectul de lege privind introducerea certificatului Covid la locul de muncă, care se află la comisiile de specialitate, include și parlamentarii, existând și amendamente referitoare la posibila suspendare a contractului de muncă sau sancțiuni pentru angajatorii care primesc persoane fără acest document, a declarat, luni, deputatul USR Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei de sănătate, informează Știri pe Surse

„Sunt prevăzute (sancțiuni) de către inițiator - inițial, suspendarea pentru 30 de zile și, ulterior, sigur, poate intra în discuție și încetarea contractului de muncă”, a explicat Wiener.

El a subliniat că și angajatorii pot fi sancționați dacă permit accesul la muncă al unor astfel de persoane: „Da, este o amendă sancționatorie, pentru că vorbim de securizarea epidemiologică a fiecărui spațiu închis, a fiecărui loc de muncă. Practic, asta e menirea legii. Încălcarea ei, practic, vulnerabilizează locul respectiv de muncă. În forma agreată acum, cea pe care o avem în comisie, există și parlamentarii incluși. Nu cred că ar trebui să aibă vreun privilegiu, din acest punct de vedere, nimeni”, a afirmat deputatul USR.