ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul României a adoptat, marți, propunerea legislativă privind anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor către cei care au apucat să plătească deja sancțiunile primite din partea autorităților.
 
Proiectul de act normativ, care a fost inițiat de Victor Ponta, liderul Pro România, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, și senatorul UDMR Cseke Atilla-Zoltan, a fost trecut cu 90 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 39 de abțineri, astfel că acum va merge în Camera Deputaților, care este for decizional în această speță.

Amenzile aplicate în termenul proceselor verbale emise în baza art. 28 din OUG nr. 1 din 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se declară nule, arată forma propusă de inițiatori. Cele deja achitate de români vor fi restituite acestora, la cerere.
 
În schimb, cei care nu le-au plătit deja „nu achită amenzile aplicate” – dacă măsura intră în vigoare.
 
Singurele amenzi care rămân valabile sunt cele date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele dar că acestea nu se vor șterge de la sine. CCR nu a făcut nicio referire la cuantumul amenzilor.