ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Propunerea Primarului General Gabriela Vrânceanu Firea privind  alocarea Palatului Dacia, către Institutul Elie Wiesel, pentru a se face Muzeul Holocaustului, a fost respinsă pentru a 5 a oară consecutiv în ședința Consiliului Local General de joi.

Consiliul General nu a aprobat nici joi darea în administrare a imobilului de pe Str. Lipscani nr. 18-20, către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” pentru realizarea Muzeului de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Proiectul avea nevoie de 36 de voturi pentru a fi aprobat și a obținut doar 32 și 16 abțineri. Consilierii și primarul Gabriela Firea au stabilit ca proiectul să fie discutat din nou la următoarea ședință.

Consiliul General a dat imobilul în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în septembrie 2016, însă hotărârea a fost anulată în instanță. Prin hotărârea respinsă se dorea practic retransmiterea în administrare a imobilului. 

Istoria acestui imobil este una veche. Pe vremuri, a fost clădirea în care a funcționat redacția ziarului „Timpul” al lui Mihai Eminescu, iar municipalitatea a achiziționat-o în 2013 pentru 14 milioane de euro în vederea amenajării unei pinacoteci,  în care să fie expuse cele peste 4.500 de opere de artă provenite din câteva colecții importante.

La sfârșitul lui 2018, însă, Tribunalul București a anulat Hotărârea nr. 285/29.09.2016 a Consiliului General al Municipiului București, prin care s-a încercat schimbarea destinației Palatului Dacia, din spațiu de expunere pentru Pinacotecă în sediu pentru un Muzeu al Holocaustului, sub numele de „Muzeu de Istorie a Evreilor din România”. 

„Palatul Dacia” este unul dintre cele mai frumoase imobile ale Bucureștiului, monument istoric clasa A, situat pe strada Lipscani nr. 18-20, vis-a-vis de Banca Națională, și a fost cumpărat de Primăria București în 2013 pentru suma de 63 milioane lei cu scopul precis de a fi amenajat ca spațiu de expunere pentru Pinacotecă.