ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul liberal Daniel Zamfir a anunțat că legea care plafonează dobânda în cazul creditelor a fost aprobată în cadrul comisiilor reunite. 


Senatorii din comisiile de buget, economică și juridică au votat, marți, raport de admitere pentru un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare și de consum, informează Mediafax.

„Am stabilit și s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depășească cu de 2,5 ori dobânda de referință a Băncii Naționale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. În ceea ce privește dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăși mai mult de 18%. Am luat aici referința dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorul atunci când sunt deposedați de bunuri. Ca să eliminăm orice fel de discuție care a existat și care va mai exista în spațiul public că ar exista o limitare a dreptului agenților economici într-o piață liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe țări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca și noi, în România, să intrăm în rândul țărilor europene în ceea ce privește creditarea”, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege.

El a precizat că prevederile se vor aplica atât băncilor, cât și instituțiilor financiare non-bancare și se vor aplica noilor contracte, nu și celor în derulare.

”Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depășească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament și să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spețelor bancare, comisioane și așa mai departe, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetățenii români să știe foarte clar cât vor plăti dobândă. Ori, limitând DAE, știm foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, a mai spus senatorul liberal.