Senatorul liberal Daniel Zamfir a anunțat că legea care plafonează dobânda în cazul creditelor a fost aprobată în cadrul comisiilor reunite. 


Senatorii din comisiile de buget, economică și juridică au votat, marți, raport de admitere pentru un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare și de consum, informează Mediafax.

„Am stabilit și s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depășească cu de 2,5 ori dobânda de referință a Băncii Naționale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. În ceea ce privește dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăși mai mult de 18%. Am luat aici referința dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorul atunci când sunt deposedați de bunuri. Ca să eliminăm orice fel de discuție care a existat și care va mai exista în spațiul public că ar exista o limitare a dreptului agenților economici într-o piață liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe țări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca și noi, în România, să intrăm în rândul țărilor europene în ceea ce privește creditarea”, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege.

El a precizat că prevederile se vor aplica atât băncilor, cât și instituțiilor financiare non-bancare și se vor aplica noilor contracte, nu și celor în derulare.

”Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depășească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament și să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spețelor bancare, comisioane și așa mai departe, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetățenii români să știe foarte clar cât vor plăti dobândă. Ori, limitând DAE, știm foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, a mai spus senatorul liberal.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews