ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din Basarabia sunt desemnați ”minoritate etnică” la București într-un proiect finanțat de Guvernul României, girat de Ministerul Culturii și găzduit la Institutul Cultural Român, scrie George Damian pe blogul său.


Antropologii Vintilă Mihăilescu, Monica Stroe și Bogdan Iancu au încheiat un proiect în care inventariază minoritățile etnice stabilite în București în ultimii 20 de ani: chinezi, turci, indieni, libanezi, moldoveni, francezi, italieni și britanici. Ați citit bine – chinezi și moldoveni,  explică ziaristul George Damian pe kishiniov.eu.

”Fișa de comunitate” a minorității etnice moldovenești din București, susține următoarele:

”Este mai mult decât cunoscut faptul că, din punct de vedere istoric, mare parte din cetățenii moldoveni provin din România. Nu e întâmplător faptul că mulți dintre moldovenii care decid să se stabilească aici în urma obținerii cetățeniei române consideră că aceste demersuri vizează recăpătarea unei identități care le aparține”.
 
Damian amintește că ”sovieticii se chinuie din 1924 să inventeze etnia moldovenească vorbitoare de limbă moldovenească. Românii basarabeni au rezistat cum au putut sub gigantica presiune sovietică, iar acum Ministerul Culturii girează o cercetare care descoperă o etnie moldovenească în București. Curat delir. Aștept ca Vintilă Mihăilescu să descopere minoritatea etnică ardelenească de la Iași și minoritatea etnică oltenească de la Cluj”.

Citește mai mult AICI.