ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O știre tipică propagandei, marca Reuters, în incercarea de a justifica necesitatea măsurilor dure și introducerea vaccinării obligatorii în România, pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews:

BUCUREȘTI (Reuters) - După ce a trecut prin trei valuri ale pandemiei COVID-19 fără să se îmbolnăvească, Roxana Pascu, în vârstă de 55 de ani, a crezut că este suficient de sănătoasă pentru a rezista virusului și a decis să refuze vaccinul. 

Acum, Pascu, care conduce o mică afacere, este unul dintre cei aproximativ 1.040 de pacienți cu COVID-19 aflați în prezent la terapie intensivă în România, unde numărul cazurilor a crescut de peste două ori în ultima săptămână, iar paturile de terapie intensivă devin periculos de puține. 

Cu a doua cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană, România se pregătește pentru un al patrulea val al pandemiei care se pare că va copleși spitalele în care personalul medical este deja foarte solicitat. 

"M-am gândit că, dacă am trecut prin trei valuri fără să mă infectez, pot să mai trec încă unul fără vaccin", a spus Pascu, cu vocea atât de slabă încât abia putea vorbi. 

În timp ce Uniunea Europeană a vaccinat în totalitate 72% din populația adultă, în ansamblu, România a reușit doar 34%, expunând neîncrederea înrădăcinată în instituțiile statului, campaniile de dezinformare, infrastructura rurală precară și educația slabă în materie de vaccinare. 

Guvernul, care a relaxat restricțiile în pofida consumului scăzut de vaccinuri, a ratat obiectivul de a vaccina 10 milioane de persoane până în septembrie, cu puțin peste 5 milioane de persoane inoculate. Aproximativ 40% din personalul medical și școlar nu a fost vaccinat, iar oficialii nu au reușit până acum să facă vaccinul obligatoriu. 

Miercuri, România avea doar 32 de paturi de terapie intensivă disponibile și se străduia să adauge altele din cauza lipsei de personal. Ratele zilnice de infectare se apropie de un nivel record de peste 10.000, iar oficialii din domeniul sănătății publice au estimat luna aceasta că România ar putea înregistra 15.000-20.000 de noi cazuri zilnice în octombrie. 

În capitala București, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, încerca să doteze o unitate mobilă de terapie intensivă. 

"În acest moment am mari, mari probleme în a deschide aceste paturi, pentru că nu putem lucra fără personal"

Morga institutului este, de asemenea, la capacitate maximă și caută să închirieze congelatoare mortuare, a spus ea. 

"Sunt speriată pentru că nu știu cât de mult putem ajuta dacă nu suntem destui", a declarat Anita Timofte, asistenta șefă a secției de terapie intensivă a institutului. "Eu... bănuiesc că nu va fi suficient spațiu pentru câți oameni vor avea ghinionul să se îmbolnăvească". 

În orașele și satele cu un număr mare de cazuri sunt reintroduse restricții, inclusiv stingerea în weekend. Școlile se mută din ce în ce mai mult online. 

Pe lângă eforturile de a găsi mai mult personal și de a oferi mai multe paturi, oficialii intenționează să trimită unități mobile de vaccinare în școli și au introdus o loterie cu vouchere și premii în bani pentru a stimula inoculările. 

"Ceea ce este esențial este să putem oferi asistență medicală specializată celor care au nevoie de ea. Resursa umană este cea care ne limitează", a declarat ministrul adjunct al sănătății, Andrei Baciu. 

În ceea ce o privește pe Pascu, aceasta intenționează să se vaccineze după ce își revine. La fel și Raul Adin, un pacient în vârstă de 20 de ani care respiră cu dificultate prin intermediul unui aparat respirator. 

"Intenționez 100% să mă vaccinez", a spus el.