ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Și totuși, câți oameni au participat la protestele #rezist din București, de sâmbătă seara? Televiziunile și unele site-uri de propagandă au prezentat cifre diferite și s-au întrecut în a prezenta imagini din unghiuri alese special pentru a crea imaginea unei mase uriașe de oameni. Preotul Chris Terheș, slujitor român al Bisericii Catolice din Statele Unite, încercă să clarifice dezbaterile cu privire la cifra reală a protestatarilor din Piața Constituției, pe baza unei formule de calcul.

Publicăm mai jos textul postat pe Facebook de preotul Chris Terheș:

„La momentul de vârf al protestului din data de 20 ianuarie din București, în Piața Constituției au fost maxim 15.000 de persoane

Numărul persoanelor participante la protestul din București din data de 20 ianuarie, în funcție de surse, a variat de la 10.000 (Associated Press), la peste 60.000 (Digi24) și peste 70.000 (HotNews). Calculând aria Pieței Constituției, unde s-a terminat protestul și a fost punctul de vârf al acestuia, și comparând fotografiile de la fața locului (momentul aprinderii telefoanelor, la ora 21:00), cu indulgență poți să spui că au fost 15.000 de persoane.

Repet, vorbim de momentul de vârf al protestului. Așa cum s-a întâmplat și la alte proteste, mulți oameni au venit direct în Piața Constituției ori s-au alăturat marșului pe drum.

Cu alte cuvinte, numărul de oameni care a plecat din Piața Universității a tot crescut pe drum, până când a ajuns în Piața Constituției unde, la momentul de vârf, au fost maxim 15.000 de persoane. Iată dovadă:

1. În fotografia 1 gasiți aria Pieței Constituției cu zona acoperită de persoanele care o ocupau la ora 21:00. După cum se poate vedea, aria este de cca 22.000 mp.

Cei interesați pot face același exercițiu aici:
https://www.daftlogic.com/projects-google-maps-area-calcula…

2. În fotografia 2 vedeți câte persoane au fost în piață la ora 21:00, când s-au aprins telefoanele.
 
Trecem peste faptul că nu toți au avut telefoane ori lanterne să și le aprindă. Uitați-vă doar la cât din acea piață e ocupată de persoane. 50%? 60%? 70%?

Următoarea întrebare este câtă arie ocupă o persoană la proteste? Un metru pătrat, 1,5?

Un metru pătrat este 1m pe 1m. Adică, dacă o persoană își ridică o mână paralelă cu pământul și face un cerc în jurul sau, acela e cca 1mp.

Dacă vă uitați la imagini din mulțime, veți vedea că spațiul dintre persoane a fost cu mult mai mare de 1m. Există și înregistrări din mulțime care arată că persoanele erau la distanță unele de altele.

În concluzie, o suprafață de cca 22.000 mp a fost ocupată în proporție de cca 65-70% (cu indulgență), iar persoanele ocupau o arie mai mare de 1mp fiecare. În concluzie, cam câte persoane au putut fi acolo?

15.000, cu indulgență, sunt multe.

3. În fotografia 3 gășiți o captură dintr-o știre de pe Digi24, de la ora 23, unde spun că în piață au fost 60.000 de persoane.

4. În fotografia 4 găsiți o captură tot de pe Digi24 unde spun că organizatorii protestului (care se spune că e "spontan”, sic!) "au fost peste așteptările organizatorilor”.

5. În fotografia 5 găsiți o captură de pe HotNews unde spun că în piață au fost peste 70.000 de persoane.

6. În fotografia 6 tot o captură de pe HotNews unde spun, cu un pic înainte de ora 21, că "piața este arhiplină” iar oamenii tot vin.

7. Acum, dacă tot s-au invocat aceste numere, de peste 60.000 ori peste 70.000 de persoane de către Digi24 și Hotnews, vreau să priviți fotografiile făcute în Piața Constituției în 2015, la concertul lui Robbie Williams la care au participat peste 60.000 de persoane.
Repet, peste 60.000 de persoane! În ultima fotografie puteți vedea că oamenii erau foarte apropiați unul de altul, comparabil cu seara de 20 ian.

Mai mult, dacă vă uitați la modul cum erau amplasați oamenii în 2015, veți vedea că mii de persoane erau și dincolo de gardul Parlamentului. De asemenea, era ocupat și bulevardul care desparte piața de Parlament, lucru care acum nu s-a întâmplat.

Acum, comparați fotografiile de la concertul lui Robbie Williams, care a avut 60.000 de persoane prezente, cu fotografiile de aseară din piață, unde propaganda spune că au fost peste 60.000 de persoane.

Orice om rațional vede cine minte. Cu astfel de dezinformări și manipulări de 2 lei nu ai cum câștiga în față PSD-ului.”