ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sculptura „Cumințenia Pământului” se află în cutia ei la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și proprietarii așteaptă în continuare un răspuns „ferm” din partea statului cu privire la achiziționarea ei, a declarat avocatul proprietarilor Bogdan Grabowski pentru News.ro.

Avocatul a mai precizat că muzeul a refuzat comodatul de șase luni, preferând să semneze unul pentru o lună. Grabowski spune că, cel mai probabil, după ce Ionuț Vulpescu își va prelua mandatul, vor primi un răspuns legat de soarta sculpturii lui Brâncuși.


„Deocamdată, «Cumințenia» se află la Muzeul Național de Artă, unde stă în cutia ei. Noi am vrut să semnăm cu MNAR un contract de comodat pe șase luni, însă muzeul a refuzat, preferând să semneze până la 31 decembrie. Acum, el s-a prelungit cu încă o lună. Probabil, așteaptă decizia ministrului”, a mai spus Bogdan Grabowski.

Bogdan Grabowski a spus că proprietarii - Paula Ionescu și Alina Șerbănescu - așteaptă un răspuns ferm din partea statului privind achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului”, pentru care și-a exprimat dorința de a își exercita dreptul de preempțiune în martie 2015.

„Legea spune că, pentru o licitație publică statul are dreptul de preempțiune. I se comunică suma și decide dacă acceptă. Dacă nu, ea poate fi vândută la licitație”, a declarat avocatul pentru News.ro.

 

Data de 20 decembrie era, potrivit declarațiilor pentru News.ro ale avocatului Bogdan Grabowski, termenul stabilit pentru semnarea actului de vânzare-cumpărare a operei „Cumințenia Pământului”.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunțat că opera „Cumințenia Pământului" va fi achiziționată de statul român.

Sculptura „Cumințenia Pământului", de Constantin Brâncuși, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să își exercite dreptul de preemțiune.

Proprietarii sculpturii „Cumințenia Pământului”, Paula Ionescu și Alina Șerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare și termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuși.

Guvernul României a propus ca achiziția operei lui Constantin Brâncuși să se facă printr-un efort comun al statului român și al cetățenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern și era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripție națională „Brâncuși e al meu”, menită să susțină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cumințenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donații au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura „Cumințenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naționale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Național de Artă al României.