ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 2.02/ 15:40 Cei doi patroni ai brutăriei unde sunt angajați cei doi brutari din SirLanka au decis că cei doi vor face pâine în continuare.
Înițial, în urma scandalului, cei doi patroni anunțaseră că îi vor muta pe cei doi angajați din procesul de producție. Kollo Katalin și soțul acesteia au declarat că a fost vorba despre o neînțelegere, deoarece comunicatul a fost redactat doar în limba maghiară.

„În primul rând, aici e o neînțelegere. Trebuie să o clarificăm. Noi am scris scrisoarea noastră (comunicat de presă) numai în ungurește, nu am mai apucat să o scriem și în românește. Asta a fost o greșeală mare, după cum vedem acum”, a declarat Kollo Katalin pentru Digi 24.

„Da, ei au fost angajați ca brutari și lucrează ca brutari. Noi, doar pentru liniștea localnicilor, am spus că o să îi punem în altă etapă de producție, că brutăria e mare. Dacă cea mai mare problemă a lor (a localnicilor) e faptul că ei (singalezii) ating pâinea, o să-i putem pune ca ajutor de brutari. Am propus, pentru liniștirea localnicilor, ca (cele două persoane din Sri Lanka) să nu mai facă pâine, dar localnicii nu s-au liniștit. Vor petiție, vor nu știu ce. De ce să îi trimiți acasă (pe singalezi), dacă ei (localnicii) vor altceva?”, a mai punctat aceasta.

„Da. Ei (singalezii) sunt în continuare brutari, iar luni vor continua activitatea acolo unde au fost și până acuma. Ei continuă să lucreze ca brutari, până una alta. Nu îi trimitem acasă.

Ne-am luat angajamentul să nu îi aducem pe cei 5 angajați – încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal – în cazul în care în următoarele 6 luni vin șase brutari calificați dintre locuitorii comunei. În acest caz, nu mai aducem din Sri Lanka și Nepal. Noi le dăm șansa asta localnicilor și normal că și pentru noi e mai ușor, dacă găsim brutari dintre locuitori”, mai susține proprietara brutăriei din Ditrău.

ACTUALIZARE 17:08  Agenția Agerpres transmite că cei doi muncitori din Sri Lanka, angajați la brutăria din Ditrău, vor fi mutați într-o altă etapă a procesului de producție a pâinii.  Anunțul a fost făcut sâmbătă la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulțumirile localnicilor generate de venirea acestora în comună.

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezența lor a fost solicitată insistent de cei prezenți, dar au trimis comunității o scrisoare, în care, printre altele, și-au cerut scuze pentru că nu i-au anunțat din timp pe localnici că vor aduce angajați străini.„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificați să fie cuprinși într-o altă etapă a producției și deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalți cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal și unul din Sri Lanka – n.r.) nu vor fi aduși decât dacă în următoarele șase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificați dintre localnicii noștri. (…) Principala problemă este că ei (localnicii – n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuși, să nu atingă pâinea lor, a noastră”, a susținut Kollo Katalin.

Ea a punctat că au fost adresate scuze localnicilor pentru că nu i-au informat din timp că vor veni angajați din Sri Lanka, directoarea adăugând că firma nu va renunța la cei doi angajați.

Potrivit acesteia, firma a fost contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimându-și îngrijorarea față de situație și a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajați să fie în siguranță.

„Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte îngrijorați de situația angajaților noștri și ne-a spus că avem o zi la dispoziție ca să îi mutăm din Lăzarea, în siguranță, în Gheorgheni. Astăzi sunt deja mutați în Gheorgheni, sunt în siguranță și sunt foarte bucuroși”, a precizat Kollo Katalin.

Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află și că sunt foarte triști, iar unul dintre ei chiar a plâns.
 
În paralel, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita anunță că a deschis un dosar penal, în cazul Ditrău, pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici s-au adunat în fața primăriei, nemulțumiți că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. „Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală față de infracțiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârșirea acestei fapte. Deocamdată infracțiunea este cercetată in rem, așa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (...) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulți sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile și toate aspectele legate de acest caz", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.

El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracțiune este de la șase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcție de hotărârea instanței.

Știrea inițială

Peste 300 de persoane participă, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde se discută situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii insistă că nu vor emigranți în satul lor. Primarul Puskas Elemer s-a adresat oamenilor cu lacrimi în ochi și i-a îndemnat să se roage, moment în care cei prezenți, alături de preotul din sat au rostit „Tatăl Nostru”, scrie Agerpres.

Mai mulți angajați ai brutăriei au povestit experiența lor și au spus că au fost angajați cu 4 sau 6 ore, dar a lucrat, în realitate, mult peste 8 ore.

„Am intrat la lucru la ora 16 iar a doua zi la ora 14 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulțumit, nu am fost plătiți corespunzător”, a spus o femeie din Ditrău.

Unii dintre cei prezenți au afirmat că mulți localnici ar lucra la brutărie dacă mediul de lucru ar fi potrivit și ar fi plătiți după munca prestată.


Primarul Puskas Elemer a spus că, deși este rudă cu tatăl patronului brutăriei, rămâne echidistant în acest conflict și speră să se găsească o soluție.

Edilul a subliniat că liceul din localitate are o clasă de învățământ dual în care sunt calificați elevi în meseria de brutar elevi și a spus că aceștia ar trebui să fie angajați în zonă, primăria comunei urmând să le ofere facilități.

La întâlnire, la care participă și deputatul UDMR Bende Sandor, au fost invitați și patronii brutării care au refuzat să fie prezenți, dar la final va fi citită o scrisoare din partea acestora.

Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în fața primăriei, nemulțumiți că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susținând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranți”, care să le impună cultura lor și să le pună în pericol siguranța.

Firma are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme.