ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus o propunere legislativă pentru completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoarea între șase luni și trei ani a celor care întreprind acțiuni „în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat”. Proiectul se află în Senatul României.

După ce presa a scris că proiectul ar viza protestatarii care au ieșit în stradă,  în ultimele săptămâni, la guver, Ciuhodaru a declarat la Digi24 că nu inițiativa sa nu vizează aceste proteste, ci manifestările extremiste și separatiste.

„Fără îndoială, nu (e împotriva protestatarilor din Piața Victoriei n.red). Proiectul a fost depus în mandatul trecut. Eu sunt împotriva extremismului și sunt împotriva celor care atacă prin manifestări revizioniste și separatiste esența statului român. La acest lucru se referă acest proiect și încercările de a da altă direcție nu au nicio legătură cu ceea ce este scris în acest proiect legislativ. Articolul 397 din Codul Penal se referă la exact acest lucru, la încălcarea ordinii constituționale și vorbesc despre esența statului român. Manifestațiile extremiste sunt condamnate peste tot în lumea asta și cele separatiste și revizioniste și când este vorba despre profanarea simbolurilor naționale, când e vorba despre manifestații extremiste, legile trebuie să fie extrem de stricte. De asemenea, sunt îngrijorat de faptul că am auzit de la cele mai înalte foruri europene că Europa va putea funcționa chiar după două viteze. În aceste condiții, gândiți-vă câte manifestații extremiste vor exista, ca amploare și ca număr lucrurile s-ar putea să nu fie cele mai bune și de aceea am cerut consultări pe aceasta temă”, a spus deputatul PSD.

În expunerea de motive se precizează că „evenimentele de la Târgu Mureș, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutul Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român.”