ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Timișoara a fost unul dintre orașele care s-au alăturat ieri protestului național împotriva vaccinării forțate, astăzi o mână de timișoreni, în frunte cu avocatul Gheorghe Vela, au ieșit să protesteze în Piața Operei împotriva deciziei de carantinare a capitalei Banatului, intrate în vigoare chiar pe 8 Martie, la prima oră a dimineții. Gestul lor a atras atenția presei și jandarmeriei, întrucât carantinarea orașului vine la pachet cu înăsprirea restricțiilor de circulație, protestele fiind, formal, interzise, deși ele sunt un drept fundamental, garantat de Constituția României.

„Colegii noștri de luptă din Timișoara au mari probleme cu jandarmii în acest moment!

Fac un protest spontan acum, deși Timișoara este în carantină, iar amenzile sunt de ordinul zecilor de milioane.
 
Acolo se merge cu declarația pe stradă, în timp ce dreptul constituțional la mitinguri este îngropat.
 
Rușine jandarmilor că le țin partea primarului USR-ist care dorește să distrugă totul în Timișoara!
 
Nu trebuie să ajungem acolo în celelalte orașe și luați aminte!
 
Noi trebuie să spargem această bubă în toată țara!
 
Respect pentru dârzenia cu care lupți, d-le avocat Gheorghe Vela! 

Tu ești fratele meu de cruce și îmi plec capul în fața curajului tău!”, a scris Dumitru Bălan pe contul de facebook al avocatului Gheorghe Vela.

Acesta din urmă a declarat la finalul interviului acordat presei că în Timișoara libertatea a murit, iar adunarea publică nu este un protest, ci o ceremonie funerară.
 
„Am venit să jelim că a murit Libertatea în Timișoara. Continuăm ideea de aseară când au fost aici 600-700 de oameni. Astăzi este prima zi de carantină (în Timișoara - n.red.). Noi nu facem un protest în adevăratul sens al cuvântului, noi ne exprimăm o atitudine pașnică și tristă, jelim că a murit Libertatea în Timișoara și gata. După 31 de ani de Libertate, când Timișoara a fost primul oraș liber al României în 20 decembrie 1989, astăzi este prima zi în care Libertatea a murit - să se audă de către toți! Și aprindem o lumânare pentru că asta s-a întâmplat. Acesta e gestul pentru care am venit aici. Interpretați-l cum doriți d-voastră, asta voi face, mă voi duce să aprind o lumânare și o voi lăsa exact acolo și voi pune lângă ea și Constituția României, ca să arăt că în țara asta Constituția României este încălcată de către autoritățile locale din Timișoara, care au îndrăznit să-și ridice punctul lor de vedere propriu deasupra legii fundamentale și supreme a statului român și a națiunii române! (...) Astăzi în Timișoara trăim o umilință! Astăzi în Timișoara trăim o zi nedemnă de acest oraș. Ce-am fost și ce-am ajuns! Ce-am fost în țara asta, fruntea țării, din care a plecat Libertatea, și ce-am ajuns - primul oraș în care se reinstaurează neodictatura mascată. Astăzi am venit să plângem. Astăzi am venit să ne arătăm tristețea noastră. Cei care ne priviți, nu stați cu mâinile în sân, că în curând se va continua această stare de carantină până când drepturile noastre vor amuți pentru totdeauna!”, a declarat avocatul Gheorghe Vela în fața camerelor de filmat, în centrul Timișoarei.
 
După declarațiile făcute presei, av. Gheorghe Vela și însoțitorii săi au fost acostați de jandarmi, care le-au pus în vedere că, din cauza carantinării municipiului, protestele sunt interzise. „Oamenii legii” i-au condus pe manifestanți pentru a-i legitima și/sau amenda, intenționând să le pună deoparte întreaga recuzită, precum și steagurile tricolore, pe motiv că pot fi folosite ca materiale contondente împotriva forțelor de ordine. Acest fals argument i-a indignat pe manifestanții pașnici, care au subliniat că același tricolor este prezent și pe uniformele jandarmilor.

Urmăriți filmarea, integral, pe pagina Timișoara fără mască: