ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angajații din sănătate protestează joi în fața Guvernului, după  diminuarea veniturilor în urma scăderilor unor sporuri salariale.  La protestul organizat de Federația Sanitas sunt așteptați peste 10.000 de oameni. Mai mult, reprezentanții Federației au avertizat că, din cauza „haosului din sănătate", pe 7 mai va fi declanșată o grevă de avertisment iar pe 11 mai este programată o grevă generală.
 
În ultimele săptămâni, sute de angajați ai spitalelor din toată țara au protestat față de regulamentul sporurilor care a dus la scăderea veniturilor acestora.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea că managenrii de spitale trebuie să se "gospodărească mai bine", astfel încât să reușească să suplimenteze sporurile din bugetele proprii.

Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas a făcut apel la ministrul Muncii să își asume greșelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare și să le corecteze.
 
Federația Sanitas spune că există două categorii de angajați - medici și asistenți - ale căror salarii au crescut, însă există cel puțin alte șapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

Principalele revendicări ale federației Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială și negocierea și semnarea contractelor colective de muncă.

Mitingul Sanitas este programat să se desfășoare în Piața Victoriei, începând cu ora 11.00. Și-au anunțat prezența cadre medicale din toată țara.