ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un protest pentru suspendarea regulamentului de acces în zona istorică a municipiului Constanța a avut loc joi, în fața Primăriei, chiar în timpul ședinței Consiliului Local în care se discuta suspendarea acestuia. Regulamentul nu a fost suspendat deoarece consilierii locali PNL și PSD s-au abținut la vot. Primarul Vergil Chițac promite că regulamentul va fi îmbunătățit, informează Știri pe Surse.

Consilierii locali constănțeni s-au reunit, joi, într-o ședință extraordinară, pentru a decide suspendarea regulamentului de acces în zona istorică a municipiului Constanța, proiectul fiind inițiat de către consilierii USR.

Regulamentul nu a fost suspendat deoarece consilierii PNL și PSD s-au abținut, astfel încât acesta să rămână în continuare în vigoare.

Pe timpul derulării ședinței de Consiliu Local, zeci de persoane au protestat în fața Primăriei Constanța, solicitând modificarea regulamentului care nu mai permite accesul autoturismelor în zona istorică a Constanței.
 

Primarul Vergil Chițac, cel care a aprobat nepopularul regulament care îngrădește, printre altele, accesul auto în jurul Catedralei Arhiepiscopale, a declarat că este deschis să primească sugestii de la constănțenii pe care i-a nemulțumit și că va modifica regulamentul „fără a-i altera spiritul și finalitatea”.

„Eu l-am aprobat. Se protestează. E foarte bine că oamenii se manifestă, dar să știți că nu se manifestă numai protestatarii, ci se manifestă, e adevărat, mai puțin zgomotos, dar și cei care sunt pentru acest regulament. Niciodată când vrei să reglementezi ceva, cu atât mai mult ceva atât de delicat cum e Zona Peninsulară, care este centrul istoric al Constanței, și unde avem și rezidenți, și operatori economici, niciodată nu o să poți să îi mulțumești pe toți. Orice regulament este perfectibil și de asta îți dai seama dacă s-a putea, dar niciodată nu se poate, atunci când îl faci (sic!, n.r.). De obicei, îți dai seama în aplicarea lui. Mizez pe o normalitate în sensul în care vom aplica acest regulament cu bună credință, vom vedea ce trebuie îmbunătățit, vom fi deschiși la toate sugestiile pe care le vom primi, le vom analiza fără a-i altera spiritul și finalitatea și îl vom modifica”, a afirmat Vergil Chițac.
 

La rândul său, avocatul Emil Tatu, unul dintre cei care nu este de acord cu regulamentul în zona centrală, arată că acesta afectează economia, activitățile și viețile oamenilor, provocând haos și nemulțumiri, motiv pentru care ar trebui ameliorat cât mai repede.

„Votul arată indiferență față de oamenii din Peninsulă, față de oamenii de afaceri din Peninsulă, față de tot ce înseamnă întreaga Constanță pentru că nu e numai Peninsula afectată de acest regulament, sunt afectați toți constănțenii, sunt afectate activități economice, sunt afectate viețile oamenilor, sunt afectate activitățile din afara Peninsulei și vorbesc de parcările de instituții publice. Acest regulament a provocat haos și el va trebui cumva modificat rapid, nu se vor opri aici demersurile pe care le vom face atât în instanță, cât și din punct de vedere administrativ pentru modificarea regulamentului”, a transmis avocatul.

El a precizat că o primă cerere de suspendare a regulamentului a fost respinsă de Tribunalul Constanța, dar a depus recurs și va mai depune și alte cereri de suspendare, inclusiv în numele unor „persoane fizice și parohii”.

„O primă cerere de suspendare pentru modificarea acestui regulament în instanță a fost respinsă pe fond de Tribunalul Constanța, suntem în termenul de promovare a unui recurs față de această hotărâre, ea va fi pe rolul Curții de Apel Constanța probabil în următoarele săptămâni. Pe data de 13 decembrie se află pe rolul Tribunalului Constanța o nouă cerere de suspendare, de data aceasta formulată de către persoanele fizice și parohii împotriva acestui regulament”, a explicat Emil Tatu.
 
 

Consilierii locali ai PNL au anunțat, printr-un comunicat de presă, că regulamentul contestat va fi modificat.

„Am fost prezenți în Piața Ovidiu la întâlnirile cu reprezentanții locuitorilor de acolo și cei ai agenților economici care își desfășoară activitatea în Zona Peninsulară. Am centralizat observațiile și amendamentele constănțenilor și, așa cum am promis, le-am pus pe masa aparatului Primăriei Municipiului Constanța.

Au urmat apoi trei întâlniri de lucru între consilierii PNL, USR și aparatul de specialitate al primarului Vergil Chițac, care s-au concretizat cu propuneri de măsuri concrete care să vină în întâmpinarea doleanțelor constănțenilor din Zona Peninsulară”, au transmis consilierii locali ai PNL.

Măsurile care completează regulamentul de acces auto se referă la un program de aprovizionare între orele 06:00 și 10:00, timp în care vor avea acces în zonă mașinile de aprovizionare, dar și realizarea unor coridoare de acces auto. De asemenea, vor fi emise permise de acces pentru evenimente.

„Toate aceste amendamente, dar și altele care vor fi identificate din documentul cu observații de la constănțenii din zonă, vor fi centralizate într-o hotărâre de Consiliu Local care are ca scop revizuirea prezentului regulament de acces auto.

Scopul nostru este să găsim calea cea mai rapidă și eficientă pentru ca regulamentul de acces auto în Zona Peninsulară să fie amendat și completat astfel încât să respecte atât nevoile constanțenilor care locuiesc acolo, ale agenților economici care au afaceri acolo, ale turiștilor care vor vizita centrul istoric al Constanței, dar și să fie în armonie cu investițiile pe care le fac autoritățile locale în Zona Peninsulară și conservarea zonei”, au precizat consilierii locali ai PNL Constanța.
 

Regulamentul de acces în zona istorică a municipiului Constanța, care interzice accesul autoturismelor în Zona Peninsulară și inclusiv în apropierea Catedralei Arhiepiscopale, a intrat în vigoare în urmă cu 10 zile.

Pe această temă s-a exprimat și părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, în câteva postări făcute pe Facebook:

„Constanța are zonă pietonală: Strada Ștefan cel Mare.Și Piața Ovidiu.  
Nu trebuie să blocați Peninsula doar pt. că ați paradit străzile cu pavele și acum nu aveți justificări rezonabile. 
Reparați străzile și lăsați accesul liber, așa cum e de la început. E simplu.
Nu puneți pavelele mai presus de oameni!
Nu încuiați oamenii pe afară!”, scris părintele Tănăsescu pe 11 noiembrie
 

Acesta a revenit azi cu o postare în care filma cum nici camionetele care cară apă plată nu mai sunt lăsate să pătrundă în zona peninsulară restricționată de „liberalul” Chițac.

„În Pușcăria Peninsulă nu intră nici măcar apa plată.
E singura închisoare din lume unde intră doar pușcăriașii, cu o singură mașină (dacă au mai multe, restul sunt discriminate).
În rest, totul se cară cu brațul, ca în Comuna Primitivă, când bărbatul aducea la gura peșterii animalul vânat”, a explicat părintele Tănăsescu. VIDEO: