ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă a fost zi de proteste în Vestul Europei. Ignorând înăsprirea măsurilor guvernamentale și chiar represiunile anterioare la care au fost supuși de forțele de poliție, protestatarii au ieșit sâmbătă în stradă în câteva orașe din Germania, dar și la Paris. Nemții s-au pronunțat împotriva măsurilor pandemice excesive și a recentei legi prin care Parlamentul acordă puteri extinse Guvernului în gestionarea crizei sanitare, în timp ce francezii au protestat contra unei legi prin care Adunarea Națională interzice publicarea de fotografii în care apar polițiști sau jandarmi în acțiune, lucru care ar putea îngrădi serios libertatea presei. Legea pregătește practic Era Covid ce se instaurează, treptat-treptat. Astfel, presa nu va mai putea publica fotografii sau filmări cu abuzurile polițiștilor în timpul manifestațiilor anti-Era Covid sau ale altor intervenții în forță ce vor urma de-acum încolo împotriva cetățenilor nealiniați Noii Normalități.
 
La Paris, sâmbătă, mii de oameni s-au adunat pe Esplanada Drepturilor Omului din Piața Trocadero, situată pe celălalt mal al Senei față de Turnul Eiffel, unde au protestat împotriva așa-zisei legi privind „securitatea globală” din Franța. Dezbătută marți și adoptată vineri seară de Adunarea Națională (camera deputaților din Franța), legea privind „securitatea globală” prevede, printre altele, interzicerea răspândirii (publicării) de fotografii în care polițiștii sau jandarmii pot fi identificați personal. Proiectul legislativ, care mai trebuie să treacă și de Senat înainte de a intra în vigoare, a fost aspru criticat de jurnaliști și activiști, care afirmă că ar aduce atingere libertății presei. 
 
Potrivit EuroNews, distribuirea unor asemenea fotografii pe social media cu intenția de a submina „integritatea fizică sau psihică” a unui agent aflat în timpul serviciului ar putea fi pedepsită cu o condamnare la un an de închisoare sau amendă de până la 45 de mii de euro.
 
Proteste pe același fond dar și al purtării măștilor s-au desfășurat la Nisa, Lille și Bayonne.
 

Reforma legislativă, propusă în octombrie de guvernul de orientare centristă al președintelui Emmanuel Macron, a declanșat proteste în orașe de pe tot cuprinsul Franței, printre care Paris, Lyon, Bordeaux și Marsilia. De asemenea, proiectul legislativ a stârnit criticile organizațiilor pentru drepturile omului și ale jurnaliștilor, care văd proiectul de lege propus ca un mijloc de a diminua libertatea presei și de a submina investigarea unor potențiale abuzuri de putere din partea poliției. Există critici și la adresa formulărilor ambigue ale textului legislativ, care lasă loc unor interpretări nefericite.

Parlamentul francez a respins anul acesta o altă propunere similară. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, susținuse că aceasta ar fi necesară „pentru a-i proteja pe cei care ne protejează”, în urma unor relatări potrivit cărora agenții de poliție ar fi din ce în ce mai des luați în vizor și amenințați...
 
Proteste și în Germania
 

Un protest organizat de Querdenken 234 a avut loc sâmbătă între orele 13 și 18 în orașul Bochum, situat în landul Renania de Nord-Westfalia, Germania. Intitulat „Sărbătoare pentru Pace, Libertate și Iubire”, el a fost definit de organizatori ca un protest pașnic împotriva măsurilor pandemice disproporționate și pentru informarea cetățenilor, delimitându-se de orice mișcare de extremă stânga sau extremă dreapta și de orice acțiuni violente. A beneficiat de o scenă cu sonorizare amplasată în parcarea din spatele unui teren de sport, unde s-au adunat câteva sute de persoane de toate vârstele, cu pancarte și steaguri, luări de cuvânt și pauze muzicale. Organizatorii și mare parte dintre participanți au purtat măști sau eșarfe, dar au existat și excepții, ceea ce este de înțeles pentru un protest anti-restricții.
 
Filmarea manifestării a fost cenzurată de YouTube la cererea WMG, care a blocat difuzarea invocând drepturile de autor, ceea ce este în mare parte inexact, având în vedere că fluxul live a conținut 95% discursuri și muzică doar în pauza dintre ele. Cu toate acestea, o altă filmare conținând și interviuri cu participanții este încă disponibilă.
 
Și în Leipzig erau anunțate sâmbătă un nou protest anti-restricții, după cel din 8 noiembrie soldat cu violențe cu polițiștii, precum și o contra-manifestație, dar nu este deocamdată clar care dintre ele a avut loc, subiectul fiind supus unui boicot mediatic cvasi-unanim. La fel ca protestul de săptămâna aceasta din Danemarca, despre care presa centrală a păstrat o tăcere atât asurzitoare, încât nici măcar publicul danez nu era conștient că se va petrece în țară.

Paris:

Germania: