ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 23:55 Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a mulțumit sâmbătă seară pe contul lui de socializare tuturor cetățenilor care au protestat pașnic și tuturor autorităților implicate, care au dovedit profesionalism și responsabilitate.

„Mulțumesc, în numele Ministerului Afacerilor Interne, tuturor cetățenilor care astăzi au participat la proteste într-un mod atât de civilizat și de pașnic.

Ați sancționat atât tentativele de instigare la violență, cât și pe cele de politizare a evenimentului, așa încât am asistat, cu toții, la un act democratic sănătos și fără incidente.

Mulțumesc, totodată, tuturor autorităților implicate, pentru mobilizare, pentru atitudinea responsabilă și profesionalismul de care au dat dovadă.

Spuneam zilele trecute că sunt mulți oameni în M.A.I. care își iubesc și respectă meseria, iar astăzi acest lucru s-a văzut cu prisosință”, a transmis Mihai Fifor într-o postare publicată sâmbătă seară pe contul său de social media.
 
 
ACTUALIZARE 23:15 După ora 22:00, protestatarii au început să părăsească treptat Piața Victoriei, mitingul apropiindu-se de final pe la ora 23:00, când majoritatea participanților se retrăseseră deja, rămânând la fața locului o mică parte dintre aceștia și forțele de ordine. Potrivit unor surse oficiale, maximumul de prezență în Piața Victoriei a fost de 24.000 de oameni, informează Mediafax și România Actualități.

O femeie de 63 de ani, care a leșinat la intersecția străzii Paris cu Bulevardul Aviatorilor, în zona Guvernului, a necesitat intervenția unui echipaj SMURD, fiind vorba de lipotimie, fără alte probleme. Alți șase protestatari din Piața Victoriei au avut nevoie de îngrijri medicale, doi dintre aceștia fiind transportați la spital, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Daniel Vasile.

ACTUALIZARE 22.00 Reprezentantul Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat sâmbătă seară că, după ora 22:15, la care se încheie oficial protestul, va discuta cu organizatorul acestuia, în cazul în care mai rămân oameni în Piața Victoriei. Gardurile au fost mutate în spate și vor fi menținute acolo, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, citat de Agerpres.

„Acea mișcare a gardurilor a fost pentru redimensionarea spațiului în care se află protestatarii, acesta a fost lărgit. În acest fel am întărit mesajul pe care l-am dat de la început și anumme de a asigura protecția lor. În acest sens am creat spațiul necesar (...) Gardurile rămân unde sunt. Nu se află la limita încorjurătoare a clădirii Guvernului. Dispozitivul va fi suplimentat pe măsură ce numărul de persoane va crește (...) Dispozitivul va fi menținut. La ora 22.15 vom discuta cu organizatorul și sunt convins că lucrurile sunt ținute sub control. Este întuneric, e noapte, să rămână atenți la ce se întâmplă, să ne sesizeze orice persoană suspectă (...) După 22.15 expiră termenul stabilit de organizator. După acest termen rămânem aici pentru a ne asigura că fiecare cetățean ajunge în siguranță acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.
 
ACTUALIZARE 21:30 Jandarmii au făcut apel la calm, sâmbătă seară, cerându-le protestatarilor din din Piața Victoriei să fie atenți în jurul lor, să semnaleze orice încălcări ale legii și să nu intre în conflicte, informează Mediafax.

Pentru siguranța cetățenilor, Jandarmeria a lărgit spațiul delimitat cu panouri metalice, permițându-le manifestanților să se apropie de sediul Guvernului, până lângă trotuarul din fața acestuia.

„Facem apel la calm, adresăm participanților rugamintea de a fi atenți in jurul lor si de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întrați in conflicte!”, a transmis Jandarmeria Română.

Manifestanții din Piața Victoriei au aprins luminile telefoanelor, sâmbătă, la ora 21:00 și au scandat „Hoții!”, „Demisia!” și „PSD, ciuma roșie!”. Câțiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii care asigură ordinea publică.

Traficul rutier a fost închis în Piața Victoriei, fiind deviat pe Bulevardul Aviatorilor în fața Guvernului, și pe Lascăr Catargiu, de la Piața Romană către Piața Victoriei, a anunțat Brigada Rutieră a Capitalei. 
  
ACTUALIZARE 21:00 Patru persoane au fost reținute sâmbătă de filtrele jandarmilor din zona Pieții Victoriei, pe motivul deținerii de arme albe, materiale pirotehnice sau pentru ultraj, se precizează într-o relatare a agenției de știri Mediafax

„Patru persoane au fost conduse la secția de poliție până acum. Toate cele patru persoane au fost interceptate în zona filtrelor de care v-am anunțat. Două având asupra lor arme albe, un spray lacrimogen și cuțit, o altă persoană cu materiale pirotehnice și o altă persoană care a adresat injurii forțelor de ordine și nu a respectat măsurile dispuse pentru acel filtru a fost sancționată cu amendă în valoare de 300 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache.

Potrivit organizatorilor, protestul la care au participat circa 15 mii de oameni ar urma să se încheie sâmbătă seară la ora 22:15.
  
ACTUALIZARE 20:30 Fotografii ale Luizei și Alexandrei, adolescentele dispărute la Caracal, alături de lumânări și mesajul „Alo, 112?”, precum și poze ale victimelor incendiului din 2015 din clubul bucureștean „Colectiv”, au fost afișate de organizatorii „mitingului Diasporei”, sâmbătă, în Piața Victoriei, potrivit unei relatări a agenției de știri Mediafax.
 
 
ACTUALIZARE 20:00 Apelul la 112 care semnala prezența unor obiecte suspecte într-un autovehicul parcat în centrul Pieței Victoria nu s-a confirmat, a anunțat purtătoarea de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca, citată de Agerpres

„Referitor la acel apel la 112, formulat de o persoană care sesiza prezența în zona acelui autovehicul a unui obiect care i s-a părut a fi suspect, s-au efectuat verificări, nu s-a confirmat această ipoteză, (...) vorbim despre niște lumânări din acelea care sunt în suport de plastic. Acelea erau obiectele pe care le-a văzut. Nu s-a impus vreo sancțiune”, a informat Diana Sarca.

Și reprezentanții Jandarmeriei îi îndeamnă pe cetățeni să colaboreze cu forțele de ordine și să nu obstrucționeze misiunea acestora.

„Nu vrem să găsim situații, așa cum a fost una mai devreme, atunci când colegi ai mei, polițiști, au vrut să verifice anumite aspecte semnalate în zonă, iar din partea unor grupuri de persoane au întâmpinat rezistență, cel puțin verbală”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache.
 
 
ACTUALIZARE 19:30 Un tânăr de 29 de ani, depistat de jandarmi sâmbătă la un filtru în zona Pieței Victoria având asupra lui un cuțit de tip briceag, a fost condus la Secția 5 Poliție pentru audieri, au anunțat reprezentanții Jandarmeriei Române, citați de Agerpres

„Aceste filtre vor fi menținute, în ciuda unor nemulțumiri care am văzut că au apărut în spațiul public. În aceste filtre nu sunt controlate toate persoanele, sunt controlate în special persoanele care au asupra lor bagaje (...) sau persoanele asupra cărora ar putea plana anumite suspiciuni (...). Aceste filtre au fost făcute cu intenția clară de a preveni introducerea în zona pieței (...) de obiecte și materiale care ar putea deveni la un moment dat un pericol”, a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache.
 
ACTUALIZARE 19:00 O echipă de polițiști cu un câine special antrenat, trimisă să inspecteze un autovehicul parcat în centrul Pieței Victoriei, despre care se făcuse o sesizare la 112 că ar conține obiecte suspecte, a fost întâmpinată de protestatari cu huiduieli, fiind necesară intervenția jandarmilor pentru a-i extrage pe polițiști din mulțime, potrivit Agerpres. Polițiștii, care aveau obligația legală să verifice aspectele sesizate prin apelul la numărul unic de urgență, au fost împiedicați astfel să ajungă la autovehiculul indicat. Prin intervenția jandarmilor, situația s-a încheiat fără incidente, dar și fără verificarea mașinii de către polițiștii aflați în misiune.

ACTUALIZARE 18:00 Câteva zeci de persoane s-au adunat să protesteze, sâmbătă după-amiază, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, informează Agerpres. Manifestanții au afișat portrete cu reprezentanții autorităților pe care îi învinovățesc pentru violențele de la protestul din urmă cu un an și pentru nefinalizarea „dosarului 10 august”, de anchetare a neregulilor semnalate în 2018. Organizatorii speră să adune câteva mii de protestatari în fața sediului MAI, după care să pornească în marș spre sediul DIICOT și spre sediul Guvernului din Piața Victoriei, unde sunt deja așteptați de câteva sute de manifestanți.
 
ACTUALIZARE 14: 34 Întrucât în Capitală se anunță temperaturi ridicate, organizatorul a solicitat ca Primăria Capitalei să pună la dispoziție apă potabilă pentru participanți. Primarul General a aprobat această cerință, DGASMB urmând să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă, precizează un comunicat al Primăriei.

De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zona protestului din 10 august 2019.

„Manifestația în cauză a primit aprobare, de la Primăria Capitalei, pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane. În perioada 8-11 august sunt aprobate, în București, în zone centrale, un număr de 17 evenimente și adunări publice", se precizează în comunicatul PMB.
 
Știrea ințială
 
Un protest de amploare este anunțat pentru sâmbătă în Piața Victoriei din Capitală, la un an de la manifestațiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenția în forță a jandarmilor.
 
Organizatorii, Grupul de Acțiune Civică „Diaspora pentru România”, spun că la manifestație ar putea participa 250.000 de oameni, motiv pentru care autoritățile locale au luat măsuri de restricționare a traficului în zonă începând cu ora 14,30, iar jandarmeria a făcut apel la evitarea conflictelor și a faptelor antisociale.
Jandarmeria Capitalei susține că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piața Victoriei începe la ora 14,00 și se desfășoară până la ora 22,15.

Pe pagina de Facebook „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOȚI în Piața Victoriei!" oamenii sunt chemați la manifestație încă de la primele ore ale dimineții.

„A mai rămas foarte puțin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepția faptului că Dragnea a intrat la pușcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Șerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleșoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD și-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piața Victoriei. În urma discuțiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineții în Piața Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toții în Piața Revoluției, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marș spre Piața Victoriei. Traseul marșului este următorul: ora 19,00 - plecare de la sediul MAI, din Piața Revoluției - sediul DIICOT (Calea Griviței) - Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunțul de pe Facebook.

În paralel cu manifestația din Piața Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în fața sediului Ministerului de Interne din Piața Revoluției, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marș spre Piața Victoriei.

 Înainte de prânz a avut loc un schimb de replici între organizatorul protestului de sâmbătă din Piața Victoriei, Tommy Tomescu, și protestatarul Cristian Dide, care a adus o platformă în Piața Victoriei. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă și refuză să plece. În zonă au ajuns jandarmii.