ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:23 Prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat, sâmbătă seară, că acceptă întâlnirea propusă de 43 de organizații civice, active în protestele de stradă în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției și codurilor penale.

„Vă mulțumesc pentru urări. De asemenea, vă doresc și dumneavoastră numai gânduri bune. Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României și al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranță și deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!", a scris premierul Tudose, într-un comentariu publicat sâmbătă seară pe pagina de Facebook a comunității online Corupția ucide.
 
Știrea inițială

Peste 40 de organizații civice, active în protestele de stradă #rezist în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției și codurilor penale, au adresat o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose în care îi solicită o întâlnire în perioada 27-30 decembrie,  avertizând că trebuie găsită o cale a dialogului.

„Cele 43 de organizații civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii ordonanței de urgență nr. 13 și, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiției și codurilor penale, vă solicită o întâlnire în perioada 27-30 decembrie 2017, la discreția dumneavoastră. Dorim să purtăm o discuție instituțională, așezată, calmă și rațională, fără stridențele inerente poziționărilor politice sau civice din acest ultim an. Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice și statul de drept, libertatea și bunăstarea concetățenilor noștri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluție pentru prezervarea și consolidarea democrației”, se precizează în scrisoarea deschisă transmisă sâmbătă.

Organizațiile semnatare susțin că au existat deficiențe majore ale dialogului și consultării dintre legiuitor și societate în ansamblu în privința adoptării legilor justiției și în discuțiile privind modificarea codurilor penale.

„Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor și instituțiile independente ale statului, dintre legiuitor și instituțiile europene, dintre legiuitor și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO pune într-un pericol major și iminent separația puterilor în stat, respectiv rolul și credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice și de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca națiune. Știm că funcția de prim-ministru presupune responsabilitate și greutatea deciziilor privind viața fiecărui român. Ele trebuie asumate și aceasta este o decizie individuală, care vă aparține. Noi ne declarăm disponibilitatea de a contribui, după puterile noastre, la dialog, consultare și soluții în sensul respectării principiilor democratice, ale statului de drept și drepturilor fundamentale. Aceasta este o propunere a unor oameni sinceri și liberi, care, dincolo de orice simpatii sau antipatii personale, sunt preocupați autentic de viitorul României. Așteptăm un răspuns și suntem încrezători că putem dialoga', se menționează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, în document se afirmă că actuala generație are o datorie morală față de toți cei care și-au dat viața în urmă cu 28 de ani.

Printre organizațiile care au semnat scrisoarea către premier se numără Inițiativa România, Corupția Ucide, Grupul pentru Dialog Social (GDS), #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Consiliul Tineretului din România, Asociația Aradul Civic, Asociația Civică ProFest, Curățăm Galațiul, Diaspora Franța solidară cu România, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Inițiativa Timișoara (federație a 10 ONG-uri), Oradea Civică, Rădăuțiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezistam și la Paris, Rezist Zürich, #REZISTENȚA, România As We Want It- Milano, România Vie, Save Montana-New York, Șafeta Steagului U.E., Valea Jiului Society.