ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manifestanții francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au ciocnit cu poliția în unele orașe, în timp ce mărșăluiau în toată țara împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului său de lege privind pensiile, profund nepopular, scrie Reuters. 

Un protestatar din Paris a părut să surprindă starea de spirit, fluturând un banner pe care scria: „Franța este furioasă".

„Proiectul de lege (a pensiilor) a acționat ca un catalizator al furiei față de politicile lui Macron", a declarat la același miting Fanny Charier, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la biroul Pole Emploi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Mai devreme în cursul zilei, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de a suspenda și regândi proiectul de lege privind pensiile, care va întârzia cu doi ani vârsta de pensionare la 64 de ani, înfuriind liderii sindicali care au declarat că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză. Guvernul a declarat că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor.
 
 


„Am propus o cale de ieșire... și este intolerabil că suntem din nou blocați", a declarat presei șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, la începutul unui miting la Paris.

Macron, care a promis să realizeze reforma pensiilor în ambele sale campanii prezidențiale, spune că este nevoie de schimbări pentru a menține finanțele țării în echilibru. Sindicatele și partidele din opoziție spun că există alte modalități de a face acest lucru. Milioane de oameni au manifestat și s-au alăturat grevelor de la jumătatea lunii ianuarie pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege.

Dar frustrarea publică a evoluat într-un sentiment anti-Macron mai larg. În special, protestele s-au intensificat de când guvernul a folosit puteri speciale pentru a trece proiectul de lege prin parlament fără vot. În ultima zi mare de proteste, joi, protestatarii au spart vitrinele magazinelor, au demolat stații de autobuz și au jefuit un restaurant McDonald's din Paris, iar în alte orașe au avut loc acțiuni similare.