ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe mii de protestatari împotriva restricțiilor impuse sub pretextul pandemiei au ieșit sâmbătă în stradă în mai multe orașe din Germania, precum și în capitala Poloniei, informează AFP, citată de Agerpres.

La Munchen, în sud-vestul Germaniei, au protestat 10.000 de persoane, conform poliției, de două ori mai multe decât anticipaseră organizatorii evenimentului.

Adunarea principală a fost întreruptă după mai puțin de o oră de la începerea ei, pe motiv că participanții nu purtau măști și nu păstrau distanțarea fizică. Din nou, nu este clar dacă spațiul în sine permitea menținerea distanțării pentru un număr atât de mare de persoane întrunite simultan. 

Și în alte orașe germane au avut loc adunări similare, precum la Hanovra (centru), unde cel puțin 1.000 de persoane au fost numărate de polițiști, la fel ca la Wiesbaden (vest).

Manifestațiile din Germania de sâmbătă s-au desfășurat în general fără incidente, polițiștii neputând găsi alte nereguli în afară de nerespectarea regulilor de protecție, pe care manifestanții se adunaseră să le conteste.

Cancelarul Angela Merkel a declarat sâmbătă că „înțelege” faptul că unii dintre cetățeni „au dificultăți” în fața acestor restricții și a apreciat că „fiecare este liber să critice deschis decizia guvernului în cadrul unor manifestații pașnice”.

„Este un mare atu al statului nostru constituțional: un stat care nu suprimă libertatea de opinie, dezbaterea publică, participarea la proteste, ci chiar o garantează, iată pentru ce mulți oameni în lume ne invidiază”, a ironizat ea, în replică la criticile manifestanților, care au acuzat-o de „cenzură” după ce forțele de ordine au oprit protestul din Munchen.

O manifestație similară, dar de proporții mai mici, a reunit în cursul după-amiezii mai multe sute de persoane la Varșovia, în fața sediului parlamentului polonez. Organizator principal a fost asociația „Stop-NOP”, care se opune obligativității vaccinării. Manifestanții au pichetat și sediul televiziunii poloneze publice TVP, pe care o acuză că a dezinformat în ceea ce privește proporțiile pandemiei de coronavirus. Totodată, aceștia au ținut un minut de reculegere în memoria persoanelor decedate „ca urmare a blocării serviciilor medicale” pentru pacienții suferinzi de alte boli. Ei au atras atenția asupra unui fenomen întâlnit și în România, anume blocarea accesului la servicii medicale pentru oamenii care se prezentau la spital cu alte urgențe, și care erau ținuți în așteptare până la venirea rezultatului testului de coronavirus, deși nu prezentau simptome specifice, lucru care pentru mulți s-a dovedit fatal.

Proteste au avut loc sâmbătă și în Franța, unde s-a desfășurat prima manifestație națională de revenire a „vestelor galbene”, care însă au clamat revendicările obișnuite de ordin social, fără o tematică anti-restricții, potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres

La Paris, în timp ce mai multe sute de persoane se adunaseră în Piața Wagram din vestul capitalei, de unde urma să plece la ora 13:00 una dintre coloanele celor două manifestații autorizate, Poliția a recurs la tiruri cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanții care încercau să se abată - potrivit ei - de la traseul coloanei, ce urma să ajungă la catedrala Sacre-Coeur. În replică, unii dintre protestatari au incendiat pubele și au răsturnat elemente de mobilier urban.

Alte câteva sute de manifestanți au plecat încolonați, în liniște, din Piața Bursei, pentru a se ralia altor protestatari la Champerret, în nord-vestul Parisului. Ei au purtat pancarte pe care scria „Puterea de-a umple frigiderul cu demnitate!” sau „Mâine cerul va fi galben!”.

Pe Champs-Elysee, unde cele două manifestații primiseră interdicții să pătrundă din partea prefecturii poliției, un important dispozitiv polițienesc era desfășurat și numeroși comercianți își trăseseră obloanele peste vitrine.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, prezentase în ajun în linii mari noua doctrină a guvernului de menținere a ordinii, care trebuie să permită garantarea în același timp a securității și a dreptului de a manifesta.