ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membrii Noii Drepte vor picheta, miercuri 20 decembrie, începând cu ora 11.00,  ambasadele Ucrainei din București și Chișinău în semn de protest față de închiderea școlilor românești din Bucovina de Nord, scrie evz.ro. Noua Dreaptă solicită reintroducerea limbii române în școlile din care aceasta a fost scoasă după declararea independenței Ucrainei. 

Refuzul repetat al ministrului educației Ucrainei, Lilia Grinevici, de a lua în considerare o modificare a noii Legi a Educației, adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul Ucrainei, este inacceptabil, afirmă liderii Noii Drepte, într-un comunicat de presă.

Aceasta este "o lege care reprezintă o tentativă agresivă de deznaționalizare a celor peste 500.000 de români din teritoriile răpite României în al doilea război mondial, nordul Bucovinei și sudul Basarabiei (incluse în actualele regiuni Cernăuți și Odesa) dar și din Maramureșul istoric (inclus în actuala regiune Transcarpatia)”, se mai spune în comunicat. Potrivit articolului 7 al acestei legi, limba română va fi admisă doar în ciclul primar. În clasele 5–9 toate materiile vor fi predate în limba ucraineană - cu excepția limbii și literaturii române ca obiect de studiu aparte -, iar în clasele 10–12 învățământul se va efectua doar în limba ucraineană. La fel în licee și facultăți, se va preda exclusiv în limba ucraineană. Noua Dreaptă solicită reintroducerea limbii române în școlile din care aceasta a fost scoasă după declararea independenței Ucrainei. Dacă în 1940 funcționau 149 de școli în limba română, în 1990 mai existau doar 99 de școli în limba română iar din 1990 și până în prezent au mai rămas doar 62 de școli!”  

Reamintim că președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat, la finele lunii septembrie, controversata Lege a Educației, care reduce dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă. Românii din Ucraina au făcut nenumărate apeluri către autoritățile române, cerându-le să intervină în situația creată în jurul școlilor cu predare in limba română, care riscă acum să fie lichidate.