ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Italia autoritățile au impus noi restricții, închizând sălile de cinema și de sport, în timp ce restaurantele și barurile vor fi deschise doar până la ora 18:00, iar în unele regiuni s-a interzis circulația pe străzi în timpul nopții.

Ample proteste, atât pașnice cât și violente, au avut loc luni seară în mai multe orașe de pe tot cuprinsul Italiei, împotriva unei noi serii de restricții impuse de autorități sub pretextul creșterii numărului infectărilor de coronavirus. 

Conform NBC News, zeci de protestatari au aruncat cu petarde și sticle spre sediul guvernului regional din Torino, în nordul Italiei. Poliția a răspuns cu salve de gaz lacrimogene în încercarea de a dispersa mulțimile.

Fotografii de la fața locului au arătat magazine cu vitrine sparte în piața centrală a orașului, iar zece oameni au fost arestați după ciocniri cu polițiștii, a relatat ziarul La Repubblica.

Au izbucnit tensiuni și în Milano, un centru financiar al țării, grav afectat de consecințele economice ale restricțiilor din primăvară. Zeci de demonstranți au mărșăluit spre sediile autorităților regionale, unde au aruncat cu pietre, articole pirotehnice și sticle. Mulțimile strigau „Libertate, Libertate, Libertate!” în timp ce se înfruntau cu polițiștii în centrul orașului, potrivit Reuters.

Protestatarii au ieșit în stradă luni și la Trieste, Roma, Napoli, Genova și Palermo, fiind așteptați marți în număr și mai mare. 

Premierul italian, Giuseppe Conte, a apărat duminică necesitatea noilor restricții, afirmând că prin ele guvernul încearcă să protejeze sănătatea publică și economia. El speră că aceste măsuri vor ține virusul sub control în următoarele săptămâni, pentru a face posibil un Crăciun liniștit. 

Italia a raportat luni 17.012 de cazuri noi, în descreștere față de cele 21.273 cazuri raportate duminică. În schimb, numărul pacienților internați la terapie intensivă a crescut, atingând luni 1.284 de persoane.