ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal belgian a suspendat marți închiderea sălilor de concerte, a cinematografelor și a altor locuri de divertisment, o măsură anunțată săptămâna trecută de premierul Alexander De Croo pentru a opri răspândirea variantei Omicron Covid-19, transmite Daily Mail.

Conform noilor restricții care au intrat în vigoare duminică, cinematografele, sălile de concerte și centrele de artă au primit ordin să își închidă porțile. Unele au rămas deschise în semn de protest.

Dar Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Belgia, a declarat că autoritățile nu au demonstrat "în ce fel locurile de divertisment sunt locuri deosebit de periculoase pentru sănătatea (oamenilor)... în sensul că ar răspândi coronavirusul, în măsura în care este necesar să se ordone închiderea lor". 

Ordinul de închidere emis de guvern a fost anunțat abia săptămâna trecută și a intrat în vigoare începând de duminică, instanța apreciind că este 'disproporționat'.  

Într-o hotărâre publicată marți, instanța a precizat că, chiar dacă varianta Omicron necesită restricții suplimentare, guvernul trebuie să demonstreze de ce o anumită măsură este necesară din motive de sănătate publică. Instanța mai trebuie să ia o decizie finală.

Ordinul a venit în ciuda evaluării comitetului științific care a sfătuit guvernul că mersul în astfel de locuri nu prezintă niciun risc suplimentar pentru sănătatea publică. 

Nu este foarte clar ce se consideră a fi un loc cultural, dar nu vor fi incluse cinematografele și alte spații închise, cum ar fi cele de bowling, sau cluburile de noapte.

Consiliul de Stat este un organism consultativ care are competențe legale de a anula deciziile guvernamentale pe care le consideră ilegale. 

Guvernul premierului belgian Alexander De Croo și șefii regionali au decis miercurea trecută să închidă cinematografele și teatrele, iar meciurile de fotbal să se țină fără spectatorfi, permițând în același timp barurilor, restaurantelor, sălilor de sport și altor locații sportive de interior să continue ca până acum.

Belgia, unde se află instituțiile Uniunii Europene și sediul NATO, a înregistrat o scădere continuă a numărului de infecții cu COVID-19 de la vârful înregistrat la sfârșitul lunii noiembrie, însă cazurile Omicron sunt în creștere rapidă și reprezintă în prezent peste jumătate din totalul cazurilor de COVID-19.  

Suspendarea ordinului a venit după ce reprezentanții actorilor, interpreților și operatorilor de cinematografe belgieni au lansat un apel împotriva deciziei.   

Mii de artiști belgieni, operatori de cinematografe, organizatori de evenimente și alții s-au adunat duminică în semn de protest față de închiderea vieții culturale a țării. Poliția din Bruxelles a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au ieșit în stradă.