ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul Eroilor Neamului, Crucea de pe Cetățuie, va rămâne la locul său, a declarat primarul Clujului, Emil Boc, conform NapocaNews.

Crucea urma să fie supusă demolării, conform unui proiect de reamenajare a zonei, despre care a scris publicistul Ionuț Țene, pentru ActiveNews, însă primarul Clujului a afirmat că, deși Cetățuia va fi modernizată, Crucea nu va fi afectată.

Monumentul Crucea de pe Cetățuie nu este un simplu monument ridicat prin conjunctura social-politică, de după Revoluția din decembrie 1989, la Cluj-Napoca. Acest monument dedicat eroilor neamului are deja o istorie aproape centenară. Este deja o efigie istorică pentru municipiul Cluj-Napoca, după cum a amintit Țene.

Iată precizările lui Emil Boc despre monument:

”Problema Crucii de pe Cetățuie nu este nouă, încă din 2001 se solicită demolarea ei de către unii artitecți sau comisii de specialitate. Acum există o propunere a celor care realizează proiectul de modernizare a Cetățuii de a fi mutată crucea de acolo.

Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor. Cred că avem lucruri mai importante de făcut în orașul ăsta.

Am o formație umanistă, cunosc semnificația și valoarea simbolurilor, că sunt istorice sau religioase.

Ele nu trebuie tratate cu buldozerul sau din vechiul peniței unor specialiști într-un domeniu care nu are legătură nici cu istoria nici cu ADN-ul orașului.

Zona Cetățuii va fi modernizată, dar fără să fie afectată Crucea, acest lucru să fie clar pentru toată lumea”.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews