ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul Eroilor Neamului, Crucea de pe Cetățuie, va rămâne la locul său, a declarat primarul Clujului, Emil Boc, conform NapocaNews.

Crucea urma să fie supusă demolării, conform unui proiect de reamenajare a zonei, despre care a scris publicistul Ionuț Țene, pentru ActiveNews, însă primarul Clujului a afirmat că, deși Cetățuia va fi modernizată, Crucea nu va fi afectată.

Monumentul Crucea de pe Cetățuie nu este un simplu monument ridicat prin conjunctura social-politică, de după Revoluția din decembrie 1989, la Cluj-Napoca. Acest monument dedicat eroilor neamului are deja o istorie aproape centenară. Este deja o efigie istorică pentru municipiul Cluj-Napoca, după cum a amintit Țene.

Iată precizările lui Emil Boc despre monument:

”Problema Crucii de pe Cetățuie nu este nouă, încă din 2001 se solicită demolarea ei de către unii artitecți sau comisii de specialitate. Acum există o propunere a celor care realizează proiectul de modernizare a Cetățuii de a fi mutată crucea de acolo.

Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor. Cred că avem lucruri mai importante de făcut în orașul ăsta.

Am o formație umanistă, cunosc semnificația și valoarea simbolurilor, că sunt istorice sau religioase.

Ele nu trebuie tratate cu buldozerul sau din vechiul peniței unor specialiști într-un domeniu care nu are legătură nici cu istoria nici cu ADN-ul orașului.

Zona Cetățuii va fi modernizată, dar fără să fie afectată Crucea, acest lucru să fie clar pentru toată lumea”.