ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACADEMIA ROMÂNĂ ÎMPOTRIVA CONSTRUCȚIEI CANALULUI BÂSTROE


„Academia Romana isi exprima pe aceasta cale ingrijorarea fata de intentia Guvernului Ucrainei de a construi un canal de 160 de kilometri in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii in ciuda numeroaselor avertismente venite din partea oamenilor de stiinta si a organizatiilor ecologiste din Europa. Avertismente indreptatite: daca acest proiect ar fi dus la capat, 280 de specii de pasari (inclusiv 70% din intreaga populatie de pelican alb si jumatate din numarul de cormorani pigmei din cati exista, azi, pe intreaga planeta), ar fi in pericol. Specialistii romani si straini atrag atentia ca, dincolo de asemenea date, exista primejdia ca intreaga Rezervatie a Deltei – de o valoare inestimabila pentru lumea europeana – sa suporte, in urma unor asemenea socuri, consecinte incalculabile. Pe buna dreptate, doamna Catherine Day, directorul general pentru mediu din Comisia Europeana, a cerut recent Ucrainei sa stopeze lucrarile de construire a Canalului Bastroe pana ce se va face un studiu amanuntit si obiectiv asupra mediului. Academia Romana considera ca este o propunere rationala si spera ca autoritatile ucrainene, respectand bogatele traditii umaniste ale tarii lor, o vor lua in seama.

Oamenii de stiinta din Romania si Ucraina stiu cat de usor este sa distrugi un spatiu natural si cat de dificil (deseori chiar imposibil) sa-l refaci. Rolul nostru este de a interveni si de a atrage atentia opiniei publice din tarile noastre si, in genere, din lume asupra unor asemenea proiecte (cum este proiectul Canalul Bastroe) care, din ratiuni diferite (de cele mai multe ori economice), desfigureaza si dezechilibreaza armonia lumii ce ne poarta si ne hraneste…

Tinand seama de toate acestea, Academia Romana intentioneaza sa trimita un memoriu Academiei de Stiinte a Ucrainei – academie cu care am semnat un protocol de colaborare – propunand ca specialistii din cele doua institutii sa se intalneasca si sa discute, liber si cu maxima obiectivitate, situatia mediului din Delta Dunarii si urmarile pe care le pot avea asemenea proiecte initiate de oamenii politici din regiune. Delta Dunarii este, repetam, un bun comun (un bun european) si rolul nostru este sa-l protejam.”

The Romanian Academy is against building Channel Bastroe

„The Romanian Academy takes this opportunity to express its concern at the intention of the Ukrainian Government to built a 160-kilometer channel in the Danube Delta Biosphere Reserve, despite numerous warnings coming from scientists and ecology organizations in Europe. These warnings are well - grounded: if the project were carried out, 280 bird species (including 70% of the entire population representing the white pelican and half of the Pygmeaus cormorants existing today on our planet) would be jeopardized. Romanian and foreign specialists are warning that beyond such data the entire Delta Reserve is in danger, although the Danube Delta is priceless in Europe. Due to such shocks, it might suffer unpredictable consequences. Mrs. Catherine Day, environment general director in the European Commission, was right to ask Ukraine to stop building operations on channel Bastroe till completing a detailed, objective study on the environment. The Romanian Academy considers this to be a sensible proposal and hopes that Ukrainian authorities will consider it, thus respecting the long humanist tradition in their country.

Romanian and Ukrainian scientists know how easy it is to destroy a natural space and also how difficult (and sometimes impossible) it is to reconstruct it. It is our role to get involved and direct the public opinion's attention towards such projects (such as channel Bastroe), Because of different reasons (most of the times economical reasons), it destroys and eliminates the harmony of the world that carries and feeds us...

Considering all these, the Romanian Academy intends to send a material to the Ukrainian Science Academy - an academy we signed collaboration agreement with. It will propose the specialists in the two institutions to meet and have free, objective debates on the situation of the Danube Delta environment and on the consequences that might effect from projects belonging to politicians in the area. We are repeating that the Danube Delta is public property (European property) and it is our duty to defend it"

The Romanian Academy, 2004

 

Nota Redacției ActiveNews:
 
În anul 2004, Ucraina a luat decizia executării fazei I a construcției canalului navigabil de mare adâncime pe brațele Chilia și Bâstroe fără notificarea României, considerând că proiectul nu are implicații cu caracter transfrontalier. Semnalul de alarmă a fost tras în România de Ziarul ZIUA și Asociația Civic Media care au declanșat o campanie națională, europeană și internațională de conștientizare asupra riscurilor la adresa Rezervației Biosferei Naturale UNESCO Delta Dunării și a suveranității naționale a României. Și atunci, ca și acum, s-a dovedit că autoritățile știau dar au tăcut, din considerente de trădare, faptă pedepsită de lege.
 
În anul 2005-2006 Comisia de Anchetă a identificat mai multe efecte cu caracter transfrontalier (ex. lucrările de dragaj împreună cu creșterea concentrației de sedimente în aval de zonele de dragaj vor afecta hidrologia zonei și habitatele pentru pești, descărcarea sedimentelor în mare va afecta zona litorală românească, intensificarea traficului și pierderea habitatelor va produce un efect cumulat la scară mare și pe termen lung asupra păsărilor și peștilor) subliniind totodată că acestea sunt valabile și pentru faza a II-a a execuției canalului ucrainean, precum și ulterior, în perioada de exploatare.
 
Potrivit oamenilor de știință de la World Wide Fund for Nature (WWF), Delta Dunării, unde fluviul se varsă în Marea Neagră, este „cea mai importantă zonă umedă din Europa”, acum afectată prin traficul pe Canalul Bâstroe. 
 
„Din punct de vedere ecologic, Canalul Bâstroe nu este o soluție acceptabilă pentru navigația pe Dunăre. Efectele ei sunt devastatoare și, așa cum a demonstrat Comitetul pentru Implementarea Convenției Espoo, va avea un impact transfrontieră major asupra unor sisteme naturale de importanța internațională și globală,” a declarat în 2008 Michael Baltzer, Director al WWF Programul Dunăre-Carpați. 
 
De asemenea, măsura de folosire a canalului Bâstroe evită controlul românesc, respectiv al NATO și UE, asupra navelor ucrainene care tranzitează din Dunare în Marea Neagră.
 
Decizia încalcă mai multe convenții internaționale, între care Convenția privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în Context Transfrontieră - Espoo, Convenția asupra zonelor umede - Ramsar - 1971, Convenția privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural - Paris, 1975; Convenția privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa - Berna, 1979; Convenția privind diversitatea biologică - Rio de Janeiro, 1992; Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale - Helsinki, 1992; Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea: - Sofia, 1994, Convenția de la Berna, Convenția CMS de la Bonn, Convenția de la Belgrad și Convenția UNESCO.
 
În 2004 Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Adam Ereli critica lipsa de acțiune a guvernului ucrainean în urma îngrijorărilor exprimate de Uniunea Europeană, România, Germania și diversele grupările de mediu. Adam Ereli amintea că Administrația Bush a criticat public construirea sa, când lucrările abia începeau. De atunci, lucrările au continuat fără întrerupere, a spus Ereli, citat de BBC și Civic Media. Administrația americană era îngrijorată că realizarea canalului va avea un impact semnificativ asupra biosferei regiunii Deltei Dunării, una din cele mai bogate de acest tip de pe planetă.

AICI DESPRE NOUL SCANDAL BÂSTROE