Lucrătorii din HOteluri, REstaurante și CAfenele (HoReCa) au protestat, miercuri, între orele 17:00 și 18:00, împotriva prelungirii restricțiilor din starea de alertă, care le-au ținut localurile închise sau deschise parțial vreme de jumătate de an și, mai ales, în timpul sezonului estival. Manifestarea a fost declanșată la nivel național de HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) și FIHR (Federația Industriei Hoteliere din România). 

Chiar și la Sibiu, important centru turistic, supranumit „orașul președintelui”, restaurantele au protestat, mai timid sau mai vizibil, pentru că se consideră victime directe ale măsurilor anti-coronavirus care au sufocat economia. Potrivit unora dintre cei care au ieșit în stradă, încasările au scăzut cu 70% față de anul 2019 și o bună parte dintre angajați au fost trimiși în șomaj. Deținătorii restaurantelor nu doresc decât să fie lăsați să activeze, respectând normele sanitare, la fel cum s-a procedat și în alte domenii, față de care industria HoReCa se consideră discriminată. 
 
„Suntem nemulțumiți de ignoranța statului, care ne duce la faliment. Restaurantul acesta stă închis de 5 luni de zile, deși este unul dintre cele mai bune restaurante din Sibiu. Nu s-a redeschis, din cauză că avem spațiu doar în interior. Interioarele, conform ignoranței statului, sunt închise până azi, ceea ce ne duce la faliment. În mod clar, diferența de venituri față de anul trecut este colosală. Oamenii pe care îi vedeți aici sunt toți în șomaj de 5 luni de zile. Nu știm dacă va mai exista vreo îmbunătățire, atât timp cât (autoritățile -n.r.) nu iau exemplu din statele Uniunii Europene. De vreme ce peste tot în lume sunt deschise restaurantele și în interior, și cazurile de Covid sunt mai mici ca în România, la ce să mai sperăm? Dacă ne-ar da voie să redeschidem, am respecta măsurile pe care le impun ei. Atâta timp cât nu respecți măsurile, se închide restaurantul respectiv, pentru că vin controale. Dar măcar să ne dea ocazia să redeschidem, la jumătate din capacitate, la un sfert din capacitate, dar nu la zero! Să impună restricții pe care, dacă nu le respecți, să fii amendat. Dar nu să închizi localul, fără a-i da o șansă să supraviețuiască! Acum o lună de zile mai aveam un pas până la faliment, iar azi suntem în faliment. Sunt terase care funcționează și respectă reguli, cu distanțare de 2 metri... Până acum nu am auzit un ospătar sau un bucătar bolnav de Covid! Pentru că respectă reguli: mască, mănuși, distanțare, soluții dezinfectante, tot ce trebuie. Și nu înțeleg de ce ar vrea să dea drumul, în primă fază, doar restaurantelor din hoteluri. Care-i diferența? Astăzi fiecare protestează pe locația lor, pentru că protestul înseamnă ca, dacă ai terasă, să nu mai servești timp de o oră. Noi aici n-avem terasă, dar protestăm la noi în felul nostru. Facem parte din HORA. În toată țara, toți membrii HORA protestează pe locațiile lor. Deci nu ne-am dat loc de întâlnire în centrul Bucureștiului sau al Sibiului, ci fiecare pe locația sa. Noi sperăm că vom fi auziți și se va face ceva și pentru domeniul nostru. Sperăm să se trezească guvernanții, ignoranți de-a dreptul, până la urmă nu stăm așa de bine cu economia ca să ne permitem să tăiem! Sunt 400.000 de șomeri în industria HoReCa. Se dă drumul la păcănele, la pariuri, la sălile de jocuri, dar pe restul îi „omoară”. Ne simțim nedreptățiți și neputincioși, pentru că noi am vrea să muncim, să producem bani în economie, dar nu suntem lăsați. Nu înțeleg de ce noi, România, trebuie să fim mai cu moț decât restul lumii. Sunt atâtea exemple încât nu trebuie să inventezi nimic, trebuie doar să te inspiri de la cei care sunt mai deștepți decât tine. Și dacă inclusiv Spania, care are mai multe cazuri decât România, a deschis pe interior și respectă reguli, de ce trebuie să fim noi singura țară din Europa care nu a deschis restaurantele? Sperăm să se trezească și autoritățile noastre odată”, a declarat, pentru ActiveNews, reprezentanta Benjamin Steakhouse&Bar, un local aflat în centrul Sibiului, la parterul clădirii în care a funcționat, pentru câțiva ani după 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei.  
 
Alți patroni de restaurante mărturisesc că a fost nevoie să concedieze angajați și că își doresc atât permisiunea de a servi masa în interiorul localului, cât și facilități fiscale pentru a-și putea aduce angajații înapoi la lucru și a menține afacerea pe linia de plutire.     

„Am fost afectați de reducerea personalului, din cauza faptului că volumul de activitate a scăzut cu 70% față de anul trecut, ceea ce ne-a determinat să concediem masiv. Dacă spun 70% reducere de venituri, comparativ cu anul anterior, am spus tot. Problema cea mai dificilă pentru noi e că avem doar o terasă interioară, care e mică, de numai 40 de locuri. Încet-încet, românii au început să călătorească mai mult în țară, și nu afară, evident, și din cauza restricțiilor, iar noi nu mai putem face față cu terasa. Ca să nu mai spun că dacă vremea e urâtă, terasa nu ne ajută prea mult, și dacă vine frigul peste 2-3 săptămâni, la fel, terasa nu ne ajută. Suntem dispuși să distanțăm mesele, am și făcut lucrul acesta: de la 94 de locuri le-am redus la 44 de locuri. Ne dorim ca, cel puțin pentru clienții din hotel, să avem posibilitatea să servim masa în restaurant. Evident, și pe terasă, care, singură, nu mai face față. Cerem autorităților să ni se dea posibilitatea să servim masa în interior și să acorde facilități domeniului HoReCa, grav afectat. Facilitățile fiscale să fie atât pentru angajați, pe care ne dorim să îi aducem înapoi, cât și pentru antreprenori. Aceste facilități ne-ar ajuta să ne menținem pe linia de plutire cel puțin în perioada următoare, pentru că, dacă va veni și „valul doi”, probabil că restricțiile vor fi mult mai dure, având în vedere că vine sezonul rece. Personal, cred că mai repede de doi ani nu vom reveni la normalitate. Probabil că vor fi diverse măsuri restrictive care, încet-încet, se vor ridica, dar nu mai repede de doi ani”, a explicat pentru ActiveNews și reprezentantul restaurantului hotelului „Continental Forum”, fostul „Bulevard”, situat central, într-o clădire istorică din apropierea parcului ASTRA din Sibiu.

Un alt restaurant se plânge de faptul că nu i se permite să funcționeze la capacitate maximă, deși a respectat toate măsurile de siguranță și a încercat să păstreze locurile de muncă inclusiv în perioada cât localul a fost închis.

„Timp de 5 luni, am implementat toate măsurile de siguranță, am stat cu restaurantele închise, am păstrat toate locurile de muncă, deși nu am avut dreptul să funcționăm la capacitate maximă, însă, pentru a putea funcționa și în viitor, pentru a vă putea bucura în continuare de preparatele noastre, dar, mai ales, pentru a putea păstra în continuare locurile de muncă, trebuie să avem dreptul să funcționăm, să deschidem restaurantele”, este și mesajul postat pe social media de restaurantul Union din Piața Mică, aflat vizavi de Primăria Municipiului Sibiu. Acesta funcționează în prezent doar pe terasa exterioară, cu respectarea distanțării între mese.

Din constatările făcute în teren, numai 6 restaurante din zona centrală și adiacentă și-au scos angajații în stradă. Mai multe alte localuri au preferat doar să afișeze mici pancarte în jardiniere, fără a-și suspenda activitatea timp de o oră. În fine, cele mai multe terase au preferat să nu participe la acțiunea de protest. Există și câteva cazuri notabile de restaurante care au intrat în faliment ori au fost desființate în 2020. 

Întrebat de jurnaliști la conferința de presă de miercuri când vor fi diminuate restricțiile, președintele Klaus Iohannis a spus că nu se întrevede o modificare în acest sens atât timp cât numărul de cazuri pozitive cu noul coronavirus crește zilnic. Pe de altă parte, el a spus că nu se pune problema amânării alegerilor locale, deoarece numărul de cazuri nu a crescut exponențial. 

Sibiu protest Restaurante-Hoteluri

Vezi galeria Sibiu protest Restaurante-Hoteluri