Aproape 2.000 de oameni au ieșit duminică în stradă, la Târgu Mureș, și au cerut autonomia așa numitului Ținut Secuiesc. Administrația Prezidențială, Guvernul și Ministerul de Externe n-au avut nicio reacție

La mitingul cu participare redusă au fost transmise mesaje din partea lui Katalin Szili (însărcinatul premierului Orban pentru problema autonomiei maghiarilor de peste hotare) și Arpad Janos Potapi (secretarul de stat responsabil pentru politicile naționale ale Cancelariei premierului Orban).

Este ultimul dintr-un lung șir de evenimente care cer autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și care beneficiază de sprijinul direct al unor demnitari ai statului maghiar. Marșul a fost organizat de Ziua Libertății Secuiești pentru depunerea unei petiții pro-autonomie la Instituția Prefectului – Județul Mureș.

Au mai luat cuvântul Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Național Basc și au fost transmise mesaje din partea unor oficiali de la Budapesta, precum și un mesaj din închisoare, atribuit lui Beke István, în timp ce Dabis Attila, cel care are interdicție de a intra în România, a transmis un mesaj video, potrivit Agerpres.
 
Pe parcursul marșului prin Târgu Mureș, care a urmat comemorării secuilor executați de armata austriacă în 1854, pentru conspirație, de la Monumentul Secuilor Martiri, manifestanții au scandat: „Autonomie!”, „Să piară Trianonul!” și „Libertate pentru Beke!”, cu referire la Beke István și Szőcs Zoltán, membri ai grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, condamnați pentru acte de terorism de Înalta Curte de Casație și Justiție la câte 5 ani de închisoare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews